2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedCsak az adósságok kamata évi 15 milliárd a MÁV-nál

Csak az adósságok kamata évi 15 milliárd a MÁV-nál


Várhatóan július végéig kormánydöntés születik a MÁV adósságának konszolidációjáról, ami fontos feltétel a vasúttársaság fejlesztéseinek megvalósításához - hangsúlyozta a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója.

mav001


Szarvas Ferenc elmondta, hogy jelenleg éves szinten 15 milliárd forintot jelent az adósság kamatterhe, ami a működési költséget terheli. Szerinte ahhoz, hogy a MÁV pénzügyi helyzetét rendezni lehessen, az egyensúly megvalósításához az adósságkonszolidáción túl a hatékonyság növelésére, a működési költségek csökkentésére, szervezeti átalakításra, további források bevonására, és a már kidolgozott fejlesztési tervek rögzítésére is szükség van.


Az elnök-vezérigazgató kifejtette, az adósságkonszolidáció lehetővé tenné, hogy a MÁV az uniós forrásokon túl a pénzpiacról is finanszírozza fejlesztéseit. A jelenlegi mintegy 300 milliárd forint adósságból körülbelül 120 milliárd forint a működési költségekre megy el, a többségét eszközök beszerzéséhez felvett hitelek teszik ki.

 

mav002


Szarvas Ferenc elmondta azt is, hogy várhatóan heteken belül dönt a kormány a közösségi közlekedési koncepcióról, amelyhez a MÁV az elkészült stratégiai munkatervét majd alakítani tudja. Ez szükséges ahhoz, hogy az év végéig létrejöjjön a nemzeti közlekedési holding. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a vasúttársaságnál fejlesztéseket kell végrehajtani ahhoz, hogy felzárkózzon az európai színvonalhoz, a pályafelújítások mellett jelentősen javítani kell az eszközállományt is, hogy az utasok számára vonzóvá tegyék a vasutat.


Tervezik egyebek mellett 70 elővárosi és 18 IC-motorvonat beszerzését, továbbá 50 harmadik generációs IC-vonat felújítását. A pályafelújítások és a járművásárlások forrásai között említette az elnök-vezérigazgató az uniós lehetőségeket, valamint a pénzpiacon megszerezhető, állami garancia nélkül felvehető hiteleket, amelyeket az adósság konszolidálása után már könnyebben, kedvezőbb feltételek mellett meg lehet szerezni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite