2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
ItthonCsak öt képviselőnek kell különadót fizetnie

Csak öt képviselőnek kell különadót fizetnie


Parlament2Az elmúlt öt esztendőben mindössze négy SZDSZ-es és egy MSZP-s volt parlamenti képviselő kapott 3,5 millió forintnál nagyobb összegű végkielégítést, így nekik meg kell fizetniük a 98 százalékos különadót.


Mindössze öt volt országgyűlési képviselőt érintene az a jogszabály-módosítás, amelynek beterjesztését a Fidesz részéről Kósa Lajos ígérte meg kedden azt követően, hogy kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség.


Az Országgyűlés Sajtószolgálata közölte, hogy a hivatal 2006-ban 114 képviselőnek fizetett 6 havi juttatást, de az egy esetben sem haladta meg a 3,5 millió forintot. 2010-ben 178 honatya részére történt kifizetés, ekkor Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.


A témáról először a Népszabadság írt. Az országgyűlési képviselők 6 havi juttatása utáni különadó bevallásával kapcsolatosan - egyeztetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - a parlament sajtószolgálata azt közölte: az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban.


Hivatkoztak a képviselők jogállásáról szóló törvény indoklására, amely szerint a képviselői tevékenység nem munkaviszony, hanem sajátos államjogi viszony alapján végzett tevékenység. A jogviszony egyik oldalán a képviselő áll, míg a másik oldalán nem maga az Országgyűlés, hanem a választópolgárok közössége, amely közösség azonban nem rendelkezik jogalanyisággal - írták egyebek között.


Még aznap Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.


A vonatkozó törvény módosításának kidolgozását és benyújtását ígérte a Jobbik is, amely közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2006-ban és 2010-ben a parlamentből kikerült egykori országgyűlési képviselők mentesüljenek végkielégítéseik 98 százalékos különadójától.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite