2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonCsaládi szavazat: korán tették fel a kérdést?

Családi szavazat: korán tették fel a kérdést?


családÚgy tűnik, a döntéshozók nem akarnak végleg lemondani a gyerekek után járó szavazati jogról. A témáról tartott konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány.


Egyelőre nem kerül be az alkotmányba a gyerekek után járó szavazati jog, mert a kérdőívekre válaszolók túlnyomó többsége elutasította a felvetést. Ugyanakkor - az MR1-Kossuth Rádió információi szerint - a döntéshozók nem akarnak végleg lemondani erről a lehetőségről, és további társadalmi egyeztetést szeretnének. A témáról tartott konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány.


Túl korán kérdezték meg az embereket - véli Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének volt elnöke. A szervezet már tizenhét évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy járjon szavazati jog a gyerekek után. „A társadalom még nem érett erre a kérdésre, csak most kezdenek el gondolkodni rajta. A demográfiai viszonyokat figyelembe véve nem utoljára került napirendre" - fogalmazott a Krónikának.


Mécs Imre, volt SZDSZ-MSZP-s képviselő tizenegy évvel ezelőtt már benyújtott egy erről szóló módosító javaslatot, de nem járt sikerrel. A konferencián azt mondta: nem jó, hogy a lakosság húsz százalékát nem képviseli senki a Parlamentben. „Még a nyugdíjasoknak is jobb a képviselete, mint a gyerekeknek" - vélekedett.


Révész Máriusz, fideszes országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 35 évvel ezelőtt 194 ezer gyerek született, tavaly már csak 90 ezer. Ha így folytatódik a tendencia, akkor 35 év múlva lehet, hogy még 40 ezer újszülött sem lesz. „Ha ez a folyamat nem fordul meg, akkor annak katasztrofális következményei lesznek a nyugdíjrendszerre, a magyar gazdaságra. Egyre többen mondják azt, hogy ez szinte következménye annak a demokráciának, annak a választási rendszernek, amelyben élünk" - fogalmazott. Ha megjelenne a kétmillió szavazati jog a gyermekek után, akkor radikálisan megváltozna minden párt családpolitikája - tette hozzá. Szerinte meg kell győzni az embereket arról, hogy ez fontos kérdés.


Szájer József európai parlamenti képviselő szerint is tovább kell folytatni a vitát a kérdésről. Szerinte a polgárok most azt üzenték, hogy még időre van szükségük ahhoz, hogy ezt a kérdést alaposan megfontolják. Mint mondta: egy széles körű társadalmi vitában az emberek megérthetik, miért fontos a gyermekek után járó szavazati jog.

 

Forrás: MR1-Kossuth Rádió/HÍR PORT24

2011-04-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite