2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonCsaládok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné

Családok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása a VDSZ szerint


Családok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása - állítja a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a környezetügyért felelős államtitkár kilátásba helyezte az üzem bezárását.

MAL

A VDSZ pénteki közleménye szerint felelőtlen Illés Zoltán környezetügyi államtitkár bejelentése, miszerint bezárják az ajkai timföldgyárat, ha az üzemeltető Mal Zrt. napokon belül nem szünteti meg a vörösiszap-tározókból szálló por terjedését.

A közlemény idézi Székely Tamást, a szakszervezet elnökét, aki szerint a 2010-es iszapömlés után is felmerült a gyár termelésének végleges leállítása, az érdekvédelem azokban a hetekben azért harcolt, hogy ne vegyék el még a megélhetési lehetőséget is azoktól a családoktól, akiknek a tragédiában mindenük odaveszett.

Székely Tamás szerint a timföldgyár bezárása most is humánkatasztrófához vezethet a térségben, mert az ott élő családok többsége ebből a termelésből, vagy valamilyen ehhez kapcsolódó üzletágából tartja el magát.

A VDSZ közölte: a hatóságoknak meg kellene várniuk, eleget tesz-e a Mal Zrt. az egységes környezethasználati engedélyben foglalt előírásoknak, s csak annak függvényében, minden következményt mérlegelve cselekedni.

A szakszervezet a gyár bezárása esetén követeli, hogy az állam gondoskodjon az ott dolgozók változatlan szintű megélhetéséről.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

 

2012-05-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite