2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCseh Tamás-emlékest Balassagyarmaton

Cseh Tamás-emlékest Balassagyarmaton


Füst a szemében címmel rendeznek Cseh Tamás-emlékestet Balassagyarmaton pénteken, a rendezvényt a jövőben minden évben megszervezik.

cseh_tamas


Három balassagyarmati zenekar, a Kinopuskin, a Racing Rats és az egykori Mumpsz kontra bánat tagjai szervezik a jam session-szerű ingyenes programot a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban - mondta Csach Gábor, a Kinopuskin frontembere, egyben a város fideszes alpolgármestere.

Csach Gábor elmondta: saját zenei világára Cseh Tamás, a Neurotic és az Európa Kiadó volt nagy hatással. Cseh Tamást 1984-ben, a Kossuth Klubban látta először és azóta feltétlen rajongója.

A Kinopuskin volt az a zenekar, amelyik egyedüliként emlékezett meg az elhunyt előadóművészről a 2009-es Sziget fesztiválon - tette hozzá.
Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri tanárképző főiskolán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte.

A művész 1974-től a Huszonötödik Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította. Művészi munkája elismeréseként Liszt Ferenc-díjat és Kossuth-díjat kapott, emellett kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is.

 

Nógrád24.hu

 

2011-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite