2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCsendes nyár után viharos ősz!

Csendes nyár után viharos ősz!

Az elmúlt időszakban, megyénkben egyre több szakszervezeti megmozdulás történt. Demeter László, az MSZOSZ Nógrád Megyei Képviselője a Nógrád24 Hírportálnak elmondta, az igazi nagy megmozdulások ősszel várhatók, de a mozgolódások már tavasszal elkezdődtek a munkavállalók érdek védelmében.

demonstrac

A legutolsó tüntetés, Salgótarjánban a „Dudálj velünk" autós kezdeményezés volt. A szakszervezetek két megoldás közül ezt az autós megmozdulást tartották a hatásosabbnak.

A június közepén megtartott tiltakozás sikerét bizonyítja, hogy többen Pásztóról és Balassagyarmatról is csatlakoztak a felvonuló járművekhez. A városon végigautózva, rendőri kísérettel, dudaszóval harsogtak a felvonulók, jelezve elégedetlenségüket.

A szociális ellátások csökkentése, munkanélküliek jogainak megcsorbítása, a nyugdíjrendszer önkényszerű átírása, az új munkatörvénykönyv ellen folyt a tiltakozás.

A munkavállalók jogainak korlátozása már-már a teljes kiszolgáltatottság felé tart, amit nem tűrhettek tovább.

Volt, aki bár ha autóval nem is, de mégis részt tudott venni a felvonulásban. Néhány kollégájuk szórólapot osztogatott a kíváncsi tömegeknek, akik integetéssel, zászlólengetéssel jelezték, támogatják a felvonulást. Bár a hosszú kocsisor akadályozta ugyan a forgalmat, nagyobb fennakadás nem történt.

A nemrégiben megtartott bizalmi tanácskozáson, egy tréningen vehettek részt a munkatársak. Többen közülük főállásuk mellett tevékenykednek a szakszervezetben, így a tréning már szükségszerű volt. Az érdekképviselet gyakorolhatta a kapcsolattartást boltvezetőkkel, segítségnyújtást a dolgozóknak, szituációs játékok során a bértárgyalások „hangulatát" is felidézték.

Nincs könnyű dolga egy-egy tagnak, hisz a nagyobb vállalkozások gyakran elutasítják a tárgyalás lehetőségét is, így a félősebb munkatársak igen nehezen járnak sikerrel. A nagyobb cégekhez (pl: Tesco, Match) szakképzett csapatot küldenek, ennek elkerülése miatt.

A tréning során a tagok fejlődhettek, határozottságukat, bátorságukat növelhették. Ez a különleges, rendhagyó tanácskozás szintén sikerrel járt.

A szakszervezet alapszervezetei is kiveszik a részüket a munkákból, segítik a kapcsolattartást, közvetítő szerepet vállalnak.

Sajnos mégis előfordul, hogy a tagok nem folytatják tovább szakszervezeti munkájukat és kilépnek, különböző okokból, ám legtöbbször a tagdíj befizetése a probléma.

Azonban a szervezet csak a tagjainak képes megvédeni érdekeit, voltaképpen a tagság elvesztésével elveszít egyfajta védettséget is. Így bár sokan kilépnek, néhány hónap múlva, ha segítségre van szükség nem fordulhatnak máshoz, mint a szakszervezethez, egyszóval visszatérnek.

Szeptembertől tehát kezdődnek a tüntetések, felvonulások. Őszig azonban várni kell, hisz - hogy Demeter László képviselő szavait idézzem- „Nyáron, még a fű sem nő!".


HÍR PORT 24

 

2011-08-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite