2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonCserbenhagyta Matolcsy a kispénzű szülőket

Cserbenhagyta Matolcsy a kispénzű szülőket


Pont azokat hagyja cserben a kormány, akik esetleg tényleg a gyermeknevelést támogató családpolitikában bízva váltak szülővé. Kimaradnak a gyeden lévőknek járó kompenzációból azok az alacsony keresetűek, akiknek tavaly július 15-e után született gyermekük, és azok is kevesebb juttatást kapnak, akik az idén szülnek. Jól járnak viszont azok, akiknek bruttó 167 ezer forintnál magasabb volt a szülés előtti fizetésük.

matolcsigyorgy


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrégiben az Országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottsága előtt azt mondta, hogy véleménye szerint az egykulcsos adórendszer mozgatta meg a magyar nők és férfiak fantáziáját, aminek köszönhetően a tavalyi év utolsó hónapjaiban összességében valamelyest emelkedett a születések száma. A kormány 2010 nyarán már pedzegette, hogy a családokat támogató adózási politikát kíván folytatni, majd októberben hozta nyilvánosságra az egykulcsos adórendszerre, illetve a jelentős családi adókedvezményre vonatkozó elképzeléseit.

Tételezzük fel, hogy ezeknek a híreknek a hallatára voltak szülők, akik azonnal belevágtak a családalapításba, -bővítésbe. Nekik legkorábban tavaly nyár közepén, végén született gyermekük. Pont ők azok, akik több ezer forinttal kevesebb gyedet kaphatnak majd azokhoz az anyákhoz képest, akik július 15-e előtt szültek, és már december utolsó napjaiban gyeden voltak.

A szülést követő 168 napra terhességi gyermekágyi segély (tgyás) jár. Ezt az ellátást ugyan a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyikétől lehet kérelmezni, de indítható a szülés napjától is. Jellemzően a kismamák inkább a szülés napjától kezdődően választják a tgyást, azt megelőzően pedig inkább táppénzre mennek. Az, aki 2011. július 15-én szült, idén január 1-jéig kap tgyást, 2-ától pedig gyermekgondozási díjat (gyed).

Az adójóváírás eltörlése miatt az alacsonyabb keresetűek több ezer forinttal kevesebb gyedet kapnak az idén. A kormány rendeletet alkotott arról, hogy adómentes jövedelempótlékkal egészíti ki a tgyásban, illetve a gyedben részesülők juttatását. A jogszabály szerint azonban csak azoknál kompenzálják az adójóváírás eltörlése miatt kieső jövedelmet, akik 2011. december 31-én és 2012. január 1-jén ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást, vagy gyedet kaptak.

Vagyis az említett példában szereplő, 2011. július 15-én szült kismama egyáltalán nem kap kiegészítést a gyedre. Az a szülő viszont, akinek például július 10-én született gyermeke, december 31-én már gyedet kapott, tehát jogosult a kompenzációra. Ha például mindkét kismamának egyaránt bruttó 150 ezer forint volt a jövedelme, akkor közülük az, aki 5 nappal később szült, havonta megközelítően 8 ezer forinttal kevesebb gyedet kap, mint az, aki 5 nappal hamarabb - számolta ki egy okleveles adószakértő.

 

terhessegegy

Akik tavaly ősszel szültek, azok csak arra az időszakra igényelhetnek kompenzációt, amíg a tgyást kapják. A legrosszabbul azok az alacsony keresetű kismamák járnak, akik az idén szülnek. Bruttó 150 ezer forintos bérjövedelem után tavaly még nettó 97 ezer forint tgyást kaptak volna, az idén viszont már csak 84 ezer forinttal számolhatnak. Ugyanekkora jövedelem után tavaly decemberben még 86 675 forint gyed járt, idén januárban viszont már csak 79 198 forint - magyarázza az adószakértő.

Vagyis az, aki 2012. január 1-jén szült, előtte bruttó 150 ezer forint volt a jövedelme, egy év alatt megközelítően 180 ezer forinttal kevesebb gyermeknevelési támogatást kap, mint az, aki ugyanennyit keresett korábban, és tavaly júniusban szült - derül ki az adószakértő által készített kalkulátor által végzett számításokból.


Akiknek kedvez a kormány gazdaságpolitikája


Jól járnak viszont azok, akiknek a tavalyi évi átlagos havi bruttó jövedelmük 167 ezer forintnál magasabb volt. Ennek oka - ahogy azt korábban megírtuk - , hogy jelentősen emelkedett a minimálbér. A gyed maximuma ugyanis a minimálbérhez igazodik, legfeljebb a mindenkori legkisebb bér kétszeresének a 70 százaléka lehet. Mivel a minimálbér a tavalyi bruttó 78 ezer forintról idén január 1-től 93 ezer forintra emelkedett, jelentősen nőtt az igényelhető gyed felső határa is. A múlt évben legfeljebb bruttó 109 200 forint gyedet kaphattak a kisgyermekesek, az idén viszont - a minimálbér emelése miatt - 130 200 forintra nőtt a maximum összeg.

Az adójóváírás eltörlése miatt a bruttó 21 ezer forintos növekményből mindössze 8 ezer forint marad. A múlt évben kerekítve 88 190 forint maradt a bruttó 109 200 forintos maximum gyedből, idén pedig legfeljebb 96 350 forintot kaphatnak meg az igénylő szülők a 130 200 forintból.

A maximális összegű gyedhez tavaly még elég volt bruttó 160 ezer forintos jövedelem is, az idén viszont már csak azok kaphatják meg a legmagasabb összegű ellátást, akiknek legalább bruttó 196 ezer forint volt a fizetésük.

Ha valaki tavaly bruttó 78 ezer forintos minimálbért keresett, akkor az idén 8900 forinttal kevesebb gyedet kap. Azok viszont, akiknek a minimálbér háromszorosa volt a jövedelmük, 8000 forinttal többet kapnak kézhez - teszi hozzá Angyal József.

Mindezek tükrében felmerül a kérdés, hogyan beszélhetünk igazságos adórendszerről és gyermekbarát családpolitikáról?

 

HÍR PORT24

 

 

2012-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite