2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCsipkemúzeum nyílik Terényben

Csipkemúzeum nyílik Terényben

Magyarország első csipkemúzeumát, a Hunnia Csipkemúzeumot nyitják meg a Nógrád megyei Terényben július 23-án. A Hunnia csipke mellett bemutatják a magyar csipkefajtákat, és minél több csipkekészítési technikát, kelléket, amelyeket ki is próbálhatnak majd a múzeum látogatói.

csipkemuzeum

Fáyné Tornóczky Judit, az alapító Fáy Társaság Egyesület képviselője az MTI-nek elmondta: az egyesület egy parasztházat vásárolt meg erre a célra, a múzeum létrehozásához a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyertek 95 600 eurót (25 millió forint). A pályázatot közösen adták be a Palóc Út Egyesülettel.

Mint Fáyné Tornóczky Judit ismertette: a kiállítás három témakör köré csoportosítható. Szeretnék ismertté tenni a Hunnia csipkét, amit családi értékként őriznek, mivel megalkotója Fáy Aladárné Edvi Illés Gizella volt. Meg akarják ismertetni a látogatókkal a magyar csipkefajtákat, benne a magyarság által készített és használt csipkék összességét.

A bemutatás persze nem lehet teljes, mert most is zajlanak a kutatások, és elkötelezett hagyományőrzők keresik, gyűjtik, és dolgozzák fel a magyar csipkeértékeket - tette hozzá.

Harmadrészt a technikákat, kellékeket, eszközöket is bemutatják a terényi múzeumban, nemcsak képeken, de élőben is, sőt azokat ki is próbálhatják a vendégek.

Terényben rendszeresen szerveznek csipkés találkozókat, alkotó heteket és táborokat, mostantól ezeknek a rendezvényeknek a múzeum ad majd helyet.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite