2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágCsodálta bin Ladent a norvég mészáros

Csodálta bin Ladent a norvég mészáros


Szerdán folytatták Oslóban Anders Behring Breivik kihallgatását az ügyészek. A férfi 2011 júliusában 77 embert gyilkolt meg. Az ügyészek most arra voltak kíváncsiak, hogyan került kapcsolatba Breivik a militáns nacionalistákkal. A hétfőn megkezdődött perben a bíróság arra is keresi a választ, hogy a férfi őrült, vagy épelméjű. Breivik szerdán azt mondta: kizárólag a halálbüntetés vagy a teljes felmentés lenne "logikus" büntetés tettéért.

brevik

Anders Behring Breivik szerdán az ügyészek kérdéseire közölte a bírósággal: még 2001-ben találkozott egy szerb ultranacionalistával Libériában. A részleteket nem volt hajlandó feltárni, annyit azonban elárult, hogy a szerb férfi háborús bűncselekmények miatti eljárás elől menekült a nyugat-afrikai országba. Hozzátette azt is, hogy az Unicef segélyaktivistájának adta ki magát a libériai határon, ahol a „bevándorlásiak felől akár heroint is csempészhetett volna, amíg adott nekik egy kis pénzt" - fogalmazott.

A brit The Telegraph szerint az ügyész taktikusan igyekezett kibillenteni a sodrából a tömeggyilkost: „megértem, ha ideges..." „Nem vagyok ideges" - vágott vissza Breivik. Ilyen és ehhez hasonló húzásokkal igyekezett a vádhatóság beszéltetni a vádlottat a feltételezett ultranacionalista kapcsolatairól. Breivik azzal indokolta hallgatását, hogy nem szeretné kitenni a letartóztatásnak „bajtársait". Az ügyészség azonban azt feltételezi, hogy a valódi indok feltehetően az, hogy nem létezik az utoyai mészáros által vizionált titkos hálózat. Emlékeztetőül: Breivik korábban azt mondta, hogy tagja az úgynevezett Templomos Lovagok csoportjának.


A vádhatóság a bíróságnak bemutatott egy kivonatot Breivik 1500 oldalas kiáltványából, amelyben a vádlott azt állítja, hogy „szerb kulturális konzervatívokkal" vette fel a kapcsolatot. Breivik manifesztuma szerint ez a csoport „teljesen átvilágította", hogy meggyőződjenek arról: „a kívánt személyről" van szó. Breivik szerint ez a csoport „több száz" taggal rendelkezik Európa-szerte.

Breivik, valamint a tanúk vallomásait nem fogják közvetíteni a médiában. A tömeggyilkos férfi vallomása várhatóan öt napig fog tartani.

A bíróság azt is igyekszik megállapítani, hogy a vádlott épelméjű, és kiszabható-e rá börtönbüntetés, vagy pedig kényszergyógykezelésre kell ítélni. Orvosi szakértők egyelőre megosztottak abban a kérdésben, hogy őrült-e Breivik. A tavalyi év során egy 13 részes interjúsorozat után a bíróság által kinevezett pszichiáterek őrültnek nyilvánították. Jelentésük szerint Breivik a „saját, tévhiteken alapuló univerzumában létezett, ahol minden gondolatát és cselekedetét érzékcsalódásai irányították." Négy másik pszichiáter ezzel ellentétes állásponton volt, szerintük Breivik nem elmebeteg, nem szenved skizofréniában és szerintük gyógyszeres kezelésre sincs szüksége.

Beismerte tettét

Breivik beismerte a július 22-i támadások elkövetését, de tagadja, hogy ez bűncselekmény lett volna. Áldozatait "árulóknak" nevezte, amiért támogatták a norvég bevándorlási politikát, amely szerinte Norvégia iszlám gyarmatosításához fog vezetni. Kedden a bíróság előtt Breivik azt mondta, újra megtenné tettét, majd pedig felmentését kérte.

Tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el autóba rejtett pokolgéppel merényletet, amely nyolc ember halálát okozta. Ezután a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén 69 személyt, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz "terrorcselekményt" követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel sújthatják.

Vonzalma az al-Kaida irányába

Trond Blattmann, egy, az áldozatokat képviselő csoport vezetője elmondta: bízik benne, hogy Breiviket tömeggyilkosságért fogják elítélni és nem pedig politikai nézeteiért. A BBC helyszíni tudósítója, Steve Rosenberg pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy elég ellentmondásos Breivik alakja, mert gyűlölte a muszlimokat, Oszama bin Ladent ellenben csodálta.

Rosenberg szerint Breivik nagy keresztes lovagként beszélt magáról, közben pedig egy bukott gimnazistáról van szó, akinek kudarcba fulladt a vállalkozói karrierje és a lövöldözős számítógépes játékok rabja volt.

Halál vagy felmentés

Kizárólag a halálbüntetés vagy a teljes felmentés lenne "logikus" büntetés tettéért - közölte perének harmadik napján, szerdán Breivik. A férfi "szánalmasnak" nevezte, hogy Norvégiában 21 év szabadságvesztés a kiszabható legsúlyosabb büntetés. Azt is kijelentette, hogy nem fél a haláltól, az európai nacionalisták pedig sokat tanulhatnának az al-Kaidától.

A tömeggyilkos egyébként a Facebook közösségi oldal közönségét is megosztja. Az "I HATE Anders B Breivik" ("Gyűlölöm Breiviket") oldalt 2067-en "lájkolták", míg a "Free Breivik" ("Szabadságot Breiviknek") című oldal 406 felhasználónak "tetszik".

Az utóbbi oldalon Breivik egyértelmű pozícióban, kinyújtott és ökölbe szorított kézzel látható. Olyan fotómontázsok is felkerültek az oldalra, amelyeken a tömeggyilkos szuperhősként, sőt feje körül glóriával jelenik meg. Létrehozói azt írják, hogy az oldalt vitaplatformnak szánták, amely nem Breivik tettét, csak küldetését támogatja.

A bejegyzések szerint az oldal különösen megosztja a felhasználókat: míg egyesek halálbüntetést követelnek Breivikre, mások "szentnek" nyilvánítják, "hosszú és szabad életet" kívánnak neki, és "az igazságosság bajnokának" nevezik.

 

Forrás:BBC/ Telegraph/ MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-04-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite