2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCsohány Kálmán-emléknap Pásztón

Csohány Kálmán-emléknap Pásztón


A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek kedden a Nógrád megyei városban: az emléknapon ezúttal a művész magyar költők verseihez készült illusztrációiból nyílik kiállítás - tájékoztatta az MTI-t a pásztói múzeum művészettörténésze.


Csohány KálmánShah Gabriella elmondta, hogy a pásztói múzeum Csohány Galériájában megnyíló, 35 művet felvonultató kiállításon zömében Ady Endre költeményei ihlette grafikákat mutatnak be, de több Áprily Lajos-, Illyés Gyula- és Kassák Lajos-vers is megelevenedik. Ez a válogatás szándékos, hiszen idén ünnepeljük Ady Endre születésének 135., Áprily Lajosénak és Kassák Lajosénak 125., Illyés Gyuláénak pedig a 110. évfordulóját - tette hozzá.


A művészettörténész felidézte, hogy Csohány Kálmán már főiskolás korában számos megbízást kapott a Móra Ferenc Könyvkiadótól és más kiadóktól, de sokat rajzolt a maga kedvére is. Készített illusztrációkat magyar, román és bolgár népballadákhoz, rajzokat Weöres Sándor, Nagy László, Csokonai Vitéz Mihály verseihez, Tersánszky Kakuk Marcijának páratlanul eredeti illusztrációival pedig egyszerre a grafikusok élgárdájába emelkedett.


A versillusztrációit bemutató, születésének 87. évfordulóján megnyíló tárlat október 13-ig látható. A Pásztói Múzeumban 2001-ben nyitották meg a grafikusművész állandó kiállítását, és két éve hozták létre a Csohány Kálmán Galériát. Akkor, születésének 85. évfordulóján Nibelungok- és Cigánydalok-sorozatából állítottak össze tárlatot. Csohány Kálmán 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite