2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonCsúszhat a magyar gazdák kifizetése - a HP leállította az MVH informatikai rendszerét!

Csúszhat a magyar gazdák kifizetése - a HP leállította az MVH informatikai rendszerét!


gazdaA Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hangsúlyozta, hogy munkatársai éjt nappallá téve dolgoznak a kifizetések érdekében; a HP közleményben tudatta, hogy a hivatal több hónapos hátralékban van a szolgáltatási díj kifizetésével.


Egyoldalúan felfüggesztette szolgáltatásait a Hewlett-Packard Magyarország (HP) az európai uniós támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára - közölte a hirado.hu-val a hivatal.

Az MVH közleménye szerint ez megnehezíti, hogy a mintegy kétszázezer magyar gazda minél gyorsabb hozzájusson az uniós támogatáshoz. A hivatalnál aláhúzzák: az MVH munkatársai éjt nappallá téve dolgoznak a kifizetések érdekében.

Az MVH feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, bűnszervezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt - tájékoztat a közlemény.


Az ügy előzménye


Az ügy előzménye, hogy a HP és az MVH először 2003-ban kötött szerződést hálózati szoftver fejlesztésére. Az eredeti szerződés értelmében, annak 2005-ös lejárta után a szoftver, a jogosultságok és a forráskódok az MVH tulajdonába kerültek.

A két fél 2006-ban új szerződést kötött, amelyből érthetetlen módon kikerült az a passzus, miszerint a rendszer az MVH tulajdonába került volna. Éppen ellenkezőleg, az új szerződés azt tartalmazta, hogy a hivatal csak felhasználói jogot kapott a HP-tól, hasonló nagyságrendű összegért, mint amelyet az előző szerződés a kiépítésre tartalmazott.

Az MVH elnökévé ez év júniusában kinevezett Palkovics Péter, az átadás-átvétel során vizsgálatot indított e szerződések ügyében és erről értesítette a HP-t is. Ezt követően a többszöri egyeztetés ellenére, a hibás teljesítés és a nem teljesítések problémáira a HP érdemben nem válaszolt.

A Hewlett-Packard ugyanakkor jelezte, mintegy 6 hónapra van szüksége, hogy tanulmányozza saját szerződését és megváltoztassa azt. A szolgáltatás felfüggesztése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert jelenleg a szerződés érvényes, ezt a HP visszaigazolta.

A szerződés pedig nem tartalmaz felfüggesztésre való jogot. Olyan lejárt számla pedig sincs - állítják az MVH-nál -, melynek kifizetését jogszerűen követelhetné a szolgáltató.

A HP ellenséges lépését ráadásul arra az időpontra időzítette, amikor a majdnem kétszázezer érintett törvényes kifizetése esedékessé válik.

"A HP fejlesztés beindulása előtt, nyolc éve minimális technikai feltételek mellett dolgoztak a kollégák. Most pedig 20 milliárd forint elköltése után pontosan ugyanitt tartunk. Kollégáink, ilyen körülmények között, megfeszített ütemben szervezik a kifizetéseket. Az olyan támogatások folyósítása is ilyen feltételek mellett valósult meg, mint például a vörösiszap-katasztrófa, illetve az ár- és belvizek által sújtott területeken élő gazdáké" - idézi a közlemény Palkovics Pétert, az MVH elnökét.
A szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményben hangsúlyozzák, hogy az MVH több száz dolgozója, folyamatosan, a normál munkaidőn kívül is, az uniós előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét a kifizetések érdekében, annak ellenére, hogy a HP szolgáltatás leállítása lassítja és megnehezíti a munkát.


A hirado.hu megkereste a Hewlett-Packard Magyarország Kft.-t is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2010-10-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite