2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCzibere Salgótarjánban: együttműködésben eredményes egy város szociális ellátórendszere

Czibere Salgótarjánban: együttműködésben eredményes egy város szociális ellátórendszere


Akkor igazán eredményes egy város szociális rendszere, ha egyik oldalról segítséget nyújtanak a kormányzati programok, a másik oldalról pedig van egy helyi vezető, aki képes ezeket összefogni és hasznosítani; a kettőnek egyszerre kell meglennie - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Salgótarjánban.

Czibere Károly


Czibere Károly a kormánypártok polgármesterjelöltjével, Simon Tiborral tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a kormány elkötelezett abban, hogy a szociális szolgáltatások, a gyermekvédelem és a felzárkózás területén is olyan programokat vigyen tovább, amelyek választ adnak a legégetőbb kérdésekre.


Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a kormány hároméves korra kötelezővé tette az óvodát, és mint elmondta, a következő évtől indul a bölcsődei reform, ami a férőhelyek bővítését is jelenti. A foglalkoztatást érintve lényegesnek lényegesnek, hogy Salgótarjánban bővüljenek a gazdasági lehetőségek, és egyaránt emelkedjen a közfoglalkoztatásban és az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók aránya.


Czibere Károly felidézte, hogy Salgótarjánban végrehajtottak egy 150 millió forintos telepprogramot az elmúlt években, szerinte szükség van ennek folytatására. A komplex teleprehabilitáció része az is, hogy az alacsony iskolai végzettségűek alapvető végzettséget, kompetenciákat szerezzenek, és így visszakerülhessenek a munkaerőpiacra. Ezek a felzárkóztatási programok a szociális munkások folyamatos jelenlétével, a közösség fejlesztésével tudnak eredményt elérni - ismertette. Megnyílnak a közösségi terek, eltűnik a szemét, és elindul a helyi közösség újraépülése, ami ahhoz vezet, hogy megváltoznak az életviszonyok és a körülmények az adott telepen - fogalmazott az államtitkár.


Elmondta azt is, nagyon reméli, hogy olyan vezetője lesz Salgótarjánnak, aki a kormány segítségével élni tud a felzárkóztatási lehetőségekkel. Czibere Károly, aki 2000 és 2005 között a salgótarjáni Nemzeti Szociális és Családpolitikai Intézetet vezette, arról is beszámolt, hogy tervezik az épület újrahasznosítását, újra képzéseknek, továbbképzéseknek adhatna helyet a megszűnt intézet.


Simon Tibor polgármesterjelölt a város szociálpolitikai helyzetét vázolva elmondta, Salgótarjánt az elöregedés, a fiatalok elvándorlása, a magas munkanélküliség jellemzi. Bírálta, hogy a salgótarjáni kistérség januártól megszüntette a házi segítségnyújtást, ezzel 163 idős ember életét nehezítették meg.


Czibere Károly erre reagálva közölte, a kistérség nyáron úgy döntött, hogy az állam által nyújtott hétmillió forinthoz nem kívánja hozzátenni azt a négymilliót, amit éveken keresztül hozzátett, ráadásul ezt későn jelezték az állami fenntartónak. Elmondta ugyanakkor, hogy március elsejétől újraindítják a szolgáltatást Salgótarjánban.


Salgótarjánban vasárnap tartanak időközi polgármester-választást, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a megyei jogú város 2014-ben megválasztott MSZP-s polgármestere.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite