2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
KultúraDalra fakad a kulturális főváros

Dalra fakad a kulturális főváros


zengoegyuttesEurópa éneklő kulturális fővárosává alakul Pécs augusztus 15-től. Ekkor ugyanis a világ 22 országának ezerkétszáz dalosa veszi birtokba a várost, hogy együtt szólaltassa meg Kodály, Bartók és más szerzők remekműveit.


A világ huszonkét országából érkező énekeseknek köszönhetően minden nap délutántól késő estig kóruskoncertek, közös éneklések, zenekari hangversenyek és spontán muzsikálások követik egymást a belvárosi utcákon, tereken, múzeumokban, templomokban, vagy akár Pécs városnéző kisvonatán is.


Pécs Cantaton az „Öt órai koncertek" keretében a Jókai téren, a Memi pasa fürdője előtt és a Színház téren csendül fel nap, mint nap a muzsika, esténként fél nyolctól pedig a Székesegyház előtti tér ad otthont a közös énekléseknek.
Olyan neves pécsi zenészekkel dalolhatnak együtt a jelenlévők, mint a Pannon Filharmonikusok, Vasutas Koncertfúvós Zenekar, FM3.0 Jazz, UniCum Laude, Zengő, No More Blues.


Az eseménysorozat csúcspontját azok a műhelyzáró koncertek jelentik, amelyeken az egyhetes közös munka eredményét mutatja be a Pécs Cantat nyolc, erre az alkalomra verbuválódott nemzetközi kórusa.
Augusztus 20-án ünnepi Kodály-hangversenyen szólal meg a Psalmus Hungaricus, a Budavári Te Deum, valamint a gyermekkari művekből összeállított Angyalének című produkció a Székesegyházban, másnap délután pedig magyar szerzők ifjúsági vegyeskari művei és Bartók nőikari kompozíciói csendülnek fel a PTE Orvosi Kar Aulájában.

A fesztiválzárás aztán könnyedebb különlegességekkel várja a közönséget 21-én este: férfikari zeneművek kíséretében zenés utazást tehetünk a bor körül, a "Swing and Sweet" műhely produkciójában pedig jazzes-romantikus hangulatban élvezhetjük a kórusmuzsikát a Dóm téren. Itt kerül sor Vajda János Erkel- és Kossuth-díjas szerző kifejezetten ez alkalomra komponált férfikari kantátájának ősbemutatójára is, mely a bort dicsőíti, Janus Pannonius verseinek megidézésével.


A fesztiválzárás megkoronázásaként az ezeréves pécsi bazilika homlokzatán - csakúgy, mint a nyitóünnepségen - mozgóképes fényfestészeti alkotást csodálhatnak azok, akik kilátogatnak a Dóm térre.

 


Forrás: kultúra.hu/HÍR PORT24

2010-08-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite