2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDalra fakadtak az elítéltek Balassagyarmaton

Dalra fakadtak az elítéltek Balassagyarmaton


börtön2Egy bibliai jelenet zenés feldolgozását tanulják hetek óta a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai. A börtön kápolnájában csütörtökön mutatják be azt a rockelőadást, amelynek atyja, betanítója, közreműködője Fellegi Ádám Liszt Ferenc- és Arthur Rubinstein-díjas zongoraművész.

Az utolsó próbák kezdődnek a kápolnában, az oda vezető folyosón hallatszik egy-egy gitárpengetés. Bent a rabruhás elítéltek már egymás mellett állnak a kórusban, tart a hangosításpróba, a mikrofonok elhelyezése. A zongoránál Fellegi Ádám ül, és éppen hátraszól: "akinek nincs dolga, ne énekeljen, ne beszéljen, mert zavarja a csendet!"

Húsz elítélt mutatja be Az irgalmas szamaritánus történetét Lukács evangéliumából. Az egyre lendületesebb zenét a koncert-zongoraművész mellett három gitáros és egy dobos játssza. A forgatókönyvet is az egyik elítélt, Gagyi Dezső írta.

Az Újszövetségi Szentírásból ismert esemény alapgondolata az, hogy kit kell embertársnak, felebarátnak tekinteni. Négy fogvatartotté a főszerep. Egy vámszedőt kirabolnak, véresre vernek és otthagynak. Sem az arra járó farizeus pap, sem a levitai pap nem segít rajta, sőt el is mondják neki, hogy bűnös létére nem érdemel segítséget, hiszen utálatos munkája végzése közben a saját zsebére is dolgozott. A harmadik érkező ember egy szamáriai, a zsidók által lenézett és megvetett szamaritánus, és éppen ő az - akitől a zsidó vámszedő segítséget sem szívesen kérne -, akinek megesik rajta a szíve, és gondját viseli.

Az előadásban részt vevő elítéltek jól mozognak, jól beszélnek, jól is énekelnek, a legrutinosabbak persze a zenészek, akik a legtöbb alkalommal játszottak a börtön rendezvényein. A tapsokkal kísért záródalnál érezni igazán a felszabadultságot, azt, hogy mennyire örülnek ennek a számukra ritka, ünnepi alkalomnak.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite