2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonDániai továbbtanulás (X)

Dániai továbbtanulás (X)

 

Már két éve eldöntöttem, hogy külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállítàsra. Mindegyik egyetem standját megnéztem, de a végén döntenem kellett, hogy melyik ország egyetemei tetszenek a legjobban és melyik milyen lehetőséggel jár. Mindenképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt.

dania


Az egyik ismerősöm ajánlotta Dániát, hiszen azon felül, az Európai diákoknak ingyenes az oktatás, számos nagyszerű lehetőség van még ebben az országban. Rengeteg szak van angolul, nagyon szinvonalas az egyetemeken az oktatás és az állandó írásbeli vizsgák helyett, gyakorlati feladataink vannak. Itt teljesen másként épül fel az oktatási rendszer, hiszen Dániában az egyetem közben van egy meghatározott időszak, amikor mindenkinek egy három hónapos szakmai gyakorlaton kell részt vennie.


Szerintem ez hatalmas lehetőség, hiszen így nem közvetlen a diplomavédés után kell keresned egy céget, ahol kipróbálhatod magad az adott területen és tapasztalatot szerezhetsz.

dania1


Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és megismerjek, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje körübelül 2 hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett lehet végezni. Az iskolában találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez részmunka időre. Azonnal jelentkeztem, örültem, hogy végre olyan munkát találtam, ami teljes mértékben a tanulmányaimhoz kapcsolódik. Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt jöttem rá igazán, hogy mennyire fontos, hogy minnél több nyelvet beszéljünk, milyen nagy előny ha valaki több nyelven is folyékonyan kommunikál. Általában a diákok legtöbbje kihasználja az ingyenes dán nyelvtanfolyam adta lehetőségeket, hiszen az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak tandíjmentesen.Az elején nagyon furcsa volt a dán nyelv, nagyon nehezen tudtam kiejteni helyesen a szavakat, hiszen előtte semmilyen skandináv nyelvet nem tanultam. Azonban a nyelviskolában rengeteg beszédkészség fejlesztő gyakorlatottal próbáljuk elsajátítani a nyelvet, a tanárok pedig készségesen segítenek nekünk, akármiről legyen is szó. Az egyetemi órákon legtöbbször négyfős tanulócsoportokban dolgozunk, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy azonos nemzetiségű diákok ne kerülhessenek ugyanabba a csoportba. Ezzel az eljárással méginkább megismerjük egymás szokásait, módszereit, kultúráját.


Mindenkinek ajánlom Dániát, aki ingyenesen szeretne tanulni egy sokszínű, barátságos és lehetőségekkel teli környezetben.

Radányi Lili
(X)

 

 

2017-05-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite