2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonDecember 31-ig kell benyújtani a végtörlesztési igényt

December 31-ig kell benyújtani a végtörlesztési igényt


180 forintos svájci frank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyamon nyílik majd lehetőség magánszemélyeknek a devizaalapú hitelük egyösszegű végtörlesztésére. December 31-ig lehet majd benyújtani az igényeket a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésére - közölte a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságírók előtt.

szijjarto_peter


Szijjártó Péter kifejtette: a kormány szerdai ülésén megtárgyalta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alapján 180 forintos svájci frank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyamon nyílik majd lehetőség magánszemélyeknek a devizaalapú hitelük egyösszegű végtörlesztésére, ha a kölcsön fedezete ingatlanalapú jelzálog - függetlenül a felhasználási céltól. Az erről szóló törvényjavaslat a jövő héten vagy az azt követő héten már szerepelhet a parlament napirendjén - mondta.


A tanácskozáson a nemzetgazdasági tárca vezetője feladatul kapta, hogy - a megosztott tehervállalás elvének figyelembevételével - dolgozzon ki egy javaslatot azok esetére is, akik a rögzítettnél rosszabb árfolyamon vettek fel devizahitelt - tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, hogy az érintettek az összes devizahiteleshez képest viszonylag kevesen vannak, a svájcifrank-hiteleseknek például a 4,5-5 százaléka vette fel 180 forintnál rosszabb árfolyamon a kölcsönét.


Megjegyezte, a Nemzetgazdasági Minisztérium megtette a szükséges intézkedéseket azért, hogy a bankok a devizahitelek esetén a forintban felmerülő költségeket csak forintban terhelhessék az ügyfelekre, hogy ne terhelhessék rájuk a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatos költségeket, továbbá annak érdekében is javaslatokkal élt a tárca, hogy létrejöjjenek a pozitív adóslisták.

 

deviza01


Arra a felvetésre, hogy a teljes hiteldíjmutató (THM) - tervek szerint - 30 százalékban maximált mértéke eredményezheti-e egyes pénzintézetek kivonulását az országból, Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány minden javaslata pénzügyileg tartható, ezért némileg eltúlzottnak tartja azokat a "verbális reakciókat", amelyek az elmúlt napokban születtek. Kérdésre elmondta azt is, a kabinet úgy kalkulál, hogy meg fog indulni a piacon a forinthitelezés. Arra, hogy a lakáslízingesek is élhetnek-e majd a végtörlesztés lehetőségével, azt válaszolta, "ezt majd a végső javaslatból kell megtudni".


Az MSZP azon kezdeményezésével kapcsolatban, hogy országgyűlési képviselők és állami vezetők ne kérhessék a végtörlesztést, a szóvivő azt mondta: míg az ellenzék a bankok és a bankárok, addig a kormány az emberek oldalán áll. Hozzáfűzte, az Országgyűlésben a frakciók majd elvitatkoznak arról, akarják-e, hogy a képviselők élhessenek-e a végtörlesztéssel, vagy sem, "mindenesetre azt azért furcsának gondolom, hogy egy több százezer család számára megoldást jelentő lehetőségből néhány száz embert milyen jogcímen akarnak kizárni".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite