2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonDeficiteljárás - Matolcsy: a kormány meghozza a szükséges döntéseket

Deficiteljárás - Matolcsy: a kormány meghozza a szükséges döntéseket


Minden szükséges döntést meghoz a kormány annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az Európai Unióban előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékban meghatározott határ alatt tartsa - jelentette ki kedden Brüsszelben Matolcsy György.

Matolcsy György001


A nemzetgazdasági miniszter azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás folytatására. Matolcsy György hangsúlyozta: jelenleg is nagyon közel van a magyar kormány és a bizottság várakozása, hiszen Olli Rehn pénzügyi biztos most is megerősítette, hogy a végrehajtó testület 3,25 százalékos hiányt prognosztizál 2013 végére, a kormány pedig úgy számol, hogy a deficit a 3 százalékos küszöb alatt marad.


Hozzátette: szorosan együtt kíván működni a brüsszeli bizottsággal, hogy tovább javuljanak a mutatók, és a kormány minden szükséges döntést meghoz annak érdekében, hogy a hiány ne érje el a küszöböt. Matolcsy György optimistának mondta magát abban a tekintetben, hogy az ország elkerülheti a deficiteljárás során elvben alkalmazható szankciókat, azaz a kohéziós támogatások kifizetésének ideiglenes felfüggesztését.


Kérdésre válaszolva Matolcsy György megerősítette, hogy a kormány kész együttműködni mindazon aggodalmak orvoslásában, amelyeket az Európai Bizottság vetett fel a magyar jogszabályokkal kapcsolatban. Hozzátette: ez a politikai természetű problémák megoldására is vonatkozik, ahol ez szükségesnek bizonyul.


A miniszter korainak minősítette még állást foglalni arról, mekkora hitelkeretről születhet megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU, valamint Magyarország között. Úgy vélte, heteken belül megkezdődhetnek a részletes tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel, és néhány hónapon belül létrejöhet a megállapodás.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite