2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
NagyvilágDélszláv eljárások háborús bűnök miatt

Délszláv eljárások háborús bűnök miatt


Délszláv háborúSzarajevóban vádat emeltek egy boszniai szerb férfi ellen több mint ezer srebrenicai muzulmán 1995-ben történt lemészárlása miatt. A vád szerint a 43 esztendős Nedjo Ikonic a boszniai szerbek egyik rendőri alakulatának parancsnokaként 1995 júliusában megszervezte és parancsot adott az áldozatok legyilkolására - olvasható a Szarajevóban szombaton nyilvánosságra hozott vádiratban.


Ikonicot idén januárban adta ki az Egyesült Államok Boszniának. A boszniai szerbek a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica elfoglalása után 1995 júliusában összesen mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki.
A fenti, a II. világháború utáni legsúlyosabb európai háborús bűntett miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt a boszniai szerb hadsereg parancsnoka, Ratko Mladic ellen, aki évek óta szökésben van. A boszniai szerbek egykori vezetőjének, az őrizetben lévő Radovan Karadzicnak egyebek között a srebrenicai mészárlás miatt is felelnie kell a hágai törvényszék előtt az ellene folyó perben.
Börtönben történő elzárásra ítélt a belgrádi vizsgálóbíró kilenc szerb férfit, akiket a koszovói háború idején elkövetett gyilkosságokkal gyanúsítanak.


A vasárnap hozott ítélet értelmében a kilenc személynek legalább egy hónapig börtönben kell maradnia, amíg lezajlik az ügyükben indított ügyészi vizsgálat. Azzal gyanúsítják őket, hogy egy szerb félkatonai egység tagjaiként mintegy 40 polgári személyt öltek meg 1999 májusában a nyugat-koszovói Cuska faluban.
Az ügyészség közölte, hogy legalább 26 egykori szerb harcost gyanúsítanak "szörnyű bűntettek" elkövetésével. Tettük elsődleges indítéka a sértettek kifosztása volt. Az albán áldozatok - köztük állapotos nők és idős emberek - elevenen bennégtek a rájuk gyújtott falusi házban.
A gyanúsítottak lefogása és bebörtönzése megfigyelők szerint annak a jele, hogy a Nyugat-barát szerb kormány, amely célul tűzte ki Szerbia bevezetését az Európai Unióba, eltökélte magát a balkáni háborúkban elkövetett bűncselekmények felderítésére és megtorlására.

2010-03-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite