2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Délután négyig lehet megtekinteni a választási névjegyzéket

Délután négyig lehet megtekinteni a választási névjegyzéket


voks3Délután 16 óráig lehet betekinteni a Magyarországon október 3-án tartandó önkormányzati választásra készített névjegyzékekbe; a választásra jogosultak lajstromából való kihagyás vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, szintén eddig a határidőig.


Azok a választók, akik csütörtök estig nem kapták meg az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben délutánig ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, s 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.
A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az októberi önkormányzati választáson.


A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választói jogosultságát, ennek alapján szűrhetik ki az esetleg többször szavazni próbálókat is. A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze az adott településen élő polgárok adat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.


A helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe. Több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatárs behívható a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite