2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonDemonstrálnak a tanárok

Demonstrálnak a tanárok - az ország több pontjáról érkeztek Budapestre


Két hete öt pedagógus szakszervezet együtt jelentette be, hogy demonstrációval szeretnék kikényszeríteni, hogy a kormány tárgyaljon velük a közoktatás átalakításáról.

pedagógus tüntetés


A kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen demonstrálnak pedagógus szakszervezetek az országos pedagógusnapon Budapesten, a képviselői irodaház melletti Olimpiai parkban.


30-40 ezer fős elbocsátástól tartanak


Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a megmozdulást többek között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki egy, a kormányát képviselő személyt, akivel az oktatáspolitikai változtatásokról egyeztethettek volna. Hozzátette: meggyőződésük, hogy az oktatási intézmények államosítása nagyarányú intézménybezárással, illetve 30-40 ezer pedagógus elbocsátásával járna.


A szakszervezetek a megmozdulásukon egy petíciót kívánnak átadni a kormánynak. Tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát, és kivennék a szakmunkásképzést a közoktatásból.


A megmozdulás kezdetére az ország különböző pontjairól néhány százan gyűltek össze az Olimpiai parkban, hogy a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével átvonuljanak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete elé.


Hoffmann: „nagy változások előtt állunk"


Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pedagógusnap alkalmából közzétett köszöntőjében azt írta, hogy hamarosan elkészül az új közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell. "Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket" - fogalmazott Hoffmann Rózsa, felidézve, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite