2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonDemszky elismerte felelősségét, és készül a Budapest-maratonra

Demszky elismerte felelősségét, és készül a Budapest-maratonra


DemszkyA főpolgármester az Indexnek azt mondta: vállalja, hogy politikailag felelős a Hagyó-ügyben, és nem számít arra, hogy gyanúsítottként fogják kihallgatni; Demszky azt is elárulta, készül a nyugdíjas évekre, és egy könyv megírásával fogja eltölteni ősztől a szabadidejét.


Demszky Gábor elismerte politikai felelősségét a Hagyó-ügyben az Indexnek, de nem számít arra, hogy gyanúsított lesz, arról pedig nincs tudomása, hogy a Városházáról finanszíroztak pártokat.
A honlapon kedden megjelent interjúban a szabad demokrata főpolgármester szorgalmazta az "igazságos igazságszolgáltatást és ezeknek az ügyeknek a rendezését". Arra a felvetésre azonban, hogy ezt miért nem tette korábban, a főpolgármester elmondta: a városházi szocialista-szabad demokrata koalíció felbontásának felelősségét nem vállalta.

Amikor a gyanú árnyéka felmerült, hogy olyasmi történik, ami szabálytalan lehet, akkor közbeavatkozott. Antal Attilának (egykori BKV-vezérigazgató) távoznia kellett az Alfa-busz-botrány után, és akkor is lépett, amikor 2008 tavaszán több közműcég vezetője szólt, hogy különböző emberek Hagyó Miklósra hivatkozva megjelentek náluk - mondta.

A főpolgármester nem tagadta, hogy munkatársainál megjelentek Hagyó emberei, és "ugyan pénzt nem követeltek, de különböző javaslatokat tettek".

Demszky szerint ezek a "javaslatok" általánosságokban hangzottak el, ezért az ő intézkedése is általános volt. A három közműcég, az FKF, a Vízművek és a Főkert vezetője neki nem beszélt konkrét cégnevekről, pénzről, csak arról, hogy "nagy a nyomás rajtuk".

"Én ekkor írtam egy levelet Hagyó Miklósnak, amiben felhívtam a figyelmét, hogy nem delegálhatja tovább a hatásköreit. Ő cáfolta, hogy tudomása lenne közvetítőkről. Ezzel együtt elment egy körlevél az összes közműcég vezetésének is arról, hogy a helyettesre hivatkozó közvetítőkkel nem tárgyalhatnak, csak saját maga intézkedhet. (...) Itt megálltunk" - nyilatkozta a főpolgármester, aki elutasította az újságírónak azt a feltételezését, hogy "azért nem lett ebből az ügyből 2008-ban nagyobb botrány, mert a két koalíciós párt, az SZDSZ és az MSZP kvázi osztozott a javakon. Erre utal az is, hogy az ön tanácsadója, Mesterházy Ernő is előzetesben ül".

Ezzel kapcsolatban Demszky azt hangsúlyozta: nem tudott arról, hogy jelenleg előzetes letartóztatásban lévő tanácsadója, Mesterházy Ernő a napvilágra került vallomások szerint informális megbeszéléseken ott ült Hagyó vagy Hagyó képviselője mellett, és például ingatlanokról érdeklődött, vagy javaslatokat tett közműcégek vezetőinek?


"Semmiféle osztozkodásról a két párt részéről nem tudok. Arról, hogy a Városházáról finanszíroztak volna pártokat szintén nincs információm" - hangoztatta a szabad demokrata politikus, aki ugyanakkor kijelentette azt is: "Szerintem egy területet kell rendbe tenni: a pártfinanszírozást. Mert nyilvánvalóan nem annyiba kerülnek a kampányok, amennyit a pártok bevallanak, hanem sokkal többe. Ez azt jelenti, hogy valahonnan elő kell teremteniük a forrást. És ez legális csatornákon nem történhet".


"Az egész ciklusnak a legnegatívabb tanulsága az, hogy óriási koncentrált hatalom került egyetlen emberhez, Hagyó Miklóshoz és köreihez, és hogy ezt nem akadályoztam meg idejében. Mondhattam volna 20072008-ban vétót emelve, hogy nem, és elvehettem volna a cégfelügyeletet, lépést téve a koalíció felbontásának irányába" - fogalmazott a szabad demokrata főpolgármester, aki a BKV-t felügyelő volt szocialista főpolgármester-helyettessel kapcsolatban azt is megjegyezte: "tulajdonképpen korábban is felmondható lett volna a koalíció, elvehettem volna a felügyeletet, de annak lettek volna nem kívánatos következményei. Ez az én politikai felelősségem".

Demszky az Index.hu kérdésére elismerte, hogy "korábban komolyabban meg lehetett volna vizsgálni ezt a kérdést, és erről döntésre jutni, de annak az lett volna a következménye, hogy a város valószínűleg működésképtelenné válik (...) ha ez a ciklus elején bekövetkezik, akkor az utolsó három évet nem tudtuk volna végigvinni, és akkor jön a Fidesz. Ezt akkor nem bocsátották volna meg nekünk a baloldali szavazók".


Az Indexnek Demszky azt is elárulta, hogy ősztől egy másik feladatra koncentrál, mégpedig arra, hogy összegzi az elmúlt húsz évet és megírja annak történetét. "Én ebben az időszakban hét miniszterelnökkel voltam kapcsolatban, az egész politikai elittel, Európában szinte minden vezető politikussal találkoztam. Ezt meg akarom írni, az lesz a címe a könyvnek, hogy Budapest-maraton"- tette hozzá a főpolgármester.

 

Forrás: Index

 

2010-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite