2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonDemszky már négy éve tudott a BKV - ügyről?

Demszky már négy éve tudott a BKV - ügyről?


Gemszky GáborA BKV egyik belső ellenőre már 2006-ban levélben tájékoztatta Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert, hogy a cégnél "lopnak, csalnak, sikkasztanak" - írta szerdán a HVG online. Frissítve Demszky Gábor reakciójával.


A HVG Online információja szerint a belső ellenőr levelében az állt, hogy évente több milliárd forintot törvénytelenül, esetenként fiktív számlák alapján fizet ki a BKV, továbbá már évek óta lopnak, csalnak, sikkasztanak, fiktív számlákat fogadnak be, és ehhez kapcsolódóan csalnak az áfával, szja-val, tb-vel. A Főpolgármesteri Hivatal azonban - a cikk szerint - azzal utasította el a panaszt, hogy a belső ellenőr nem írt konkrétumokat, így nem is válaszoltak a revizornak, és az általa kért személyes találkozó sem jött létre Demszky Gáborral. A Főpolgármesteri Hivatal a HVG-nek úgy válaszolt: "a hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál, és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó".


A belső ellenőr azonban leírta levelében, hogy munkaügyi konfliktusa van felettesével, mivel belelát a gazdasági és pénzügyekbe. Az ellenőrt nem sokkal később elbocsátották, emiatt munkaügyi pert indított a cég ellen.
A HVG információi szerint ezután a volt belső ellenőr továbbra is írt leveleket Demszky Gábornak. Ezekre 2007 decemberében Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes válaszolt: munkaügyi természetű problémáról van szó, ezért nem kívánnak vele foglalkozni. Közölte, hogy az ügy a felügyelőbizottságra tartozik, ezért a panaszt továbbította a testületnek.
A revizor ezután Szabó Máté ombudsmanhoz fordult. Ő tájékoztatást kért a hivataltól, de ugyanazt a választ kapta Hagyó Miklóstól, mint korábban a belső ellenőr. A HVG úgy tudja, hogy az felügyelőbizottság végül azért nem vizsgálta az ügyet, mert - akkori elnökének elmondása szerint - "nincs elég apparátusa".


Vajda Pál és Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettesek vizsgálták a BKV-val kapcsolatban érkezett revizori leveleket, és azt állapították meg, hogy az azokban foglaltak teljesen megalapozatlanok - mondta Demszky Gábor (SZDSZ) szerdán az MTI-nek.
Miután megjelent a cikk, Demszky beszámolója szerint utánanéztek annak, hogy mi is volt ez az ügy. Mint mondta, írt neki valaki, s ő az ügyet - mivel az a cégfelügyelet körébe tartozott - kiszignálta Vajda Pálra azzal, hogy vizsgálja ki. A később érkezett, újabb levelet pedig Hagyó Miklósra szignálta ki, aki akkor a helyettese volt. Hozzátette: a vizsgálatok azt állapították meg, hogy "tökéletesen megalapozatlanok" voltak a levélben foglaltak, amelyeknek "semmi, de semmi közük nincs a jelenlegi ügyhöz".

2010-03-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite