2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonDemszky szerint jobb lett volna megszabadulni Hagyótól

Demszky szerint jobb lett volna megszabadulni Hagyótól


Demszky Gábor2Hagyó Miklós "jól számolt, és jól tudott alkukat kötni", de mégis jobb lett volna tőle már az első hibánál megszabadulni - mondta a Hírszerzőnek adott, kedden megjelent interjújában Demszky Gábor leköszönő főpolgármester.


"Az első olyan feladatnál, amit Hagyó Miklós nem tudott megoldani - mert hiányzott hozzá a múltja, a tapasztalata - el kellett volna venni tőle a hatásköröknek legalább egy részét" - fogalmazott Demszky. Hozzátette: a "szuper-főpolgármester-helyettesi" feladat, benne a nagy közműcégek irányítása egyszerűen meghaladta Hagyó képességeit.
A főpolgármester szerint ugyanakkor Hagyó Miklós jól számolt és jól tudott alkukat kötni, értett hozzá, hogy jól előkészítsen megegyezéseket. "Nélküle például az MSZP nem szavazta volna meg a parlamentben a távhő áfacsökkentését" - mondta. Hozzáfűzte: Hagyó Miklós volt az "erős ember", tizenhat kerületi MSZP-szervezet és a fővárosi képviselők többsége volt mellette, ennek koalíciós szakítás lett volna az eredménye.
"Hogy ezután mi lett volna, azt láthattuk az utolsó évben: rettenetes kínlódás, nem működik semmilyen egyeztetés, vagyis Hagyó hatásköreinek csökkentése hozta volna magával az új választást, mondjuk 2008-ban, és akkor két évvel hamarabb jött volna a Fidesz" - mondta Demszky Gábor. A főpolgármester arról is beszélt, hogy neki komoly, néha igencsak emelt hangú vitái voltak Hagyó Miklóssal. Több számonkérő levelet írt neki, de - mint mondta - vezetői hibákat látott, törvénybe ütköző ügyeket nem. "Ha volt is ilyen, azt elkonspirálták, s így az igazságszolgáltatásnak kell felderítenie" - fogalmazott.
Arra a kritikára, hogy Tarlós István szerint Demszky Gábor soha semmiért nem vállalja a felelősséget, a főpolgármester azt mondta: amikor a korrupciós botrány kirobbant, ő két nap múlva vállalta a politikai felelősséget mindazokért a döntésekért, amelyek Hagyó vagy az általa hozott BKV-vezetők megválasztásához vezettek. "Nyilván, ha ismerem az azóta napvilágra került részleteket (és ezek igazak), már korábban más megvilágításba helyezte volna az egészet" - fogalmazott.
Demszky szólt arról is, hogy Mesterházy Ernőnek a városházán nem volt döntési joga, az SZDSZ utolsó elnökei mellett politikai tanácsadó volt, a hivatalnál pedig csak a kormányzattal való kapcsolattartást segítette. Mint mondta: Mesterházy segített a szocialisták meggyőzésében is, hogy az egyfős többségre tekintettel legyenek fegyelmezettek a közgyűlési döntések, például a költségvetés megszavazásánál. Erre az SZDSZ-frakció önmagában nem lett volna képes - szögezte le a főpolgármester. Mint mondta, ő sokszor megkérdezte Steiner Pál MSZP-frakcióvezetőt fontosabb szavazásoknál, hogy megszavazzák-e vagy sem, és a válasz sokszor az volt, hogy "nem tudom". Szerinte ez nem Steiner Pálról szólt, hanem az MSZP-frakció szétesettségéről, a belső harcaikról, például Hagyó Miklós és Hunvald György között.
Kérdésre válaszolva a főpolgármester azt mondta: ha voltak is "csontvázak", azok már rég kidőltek a fővárosi tulajdonú cégeknél, de nem a Főpolgármesteri Hivatalnál. Hangsúlyozta, hogy a hivatalnál nem volt korrupciós ügy, a város gazdasági helyzetéről pedig valós adatokat adtak meg, ami az interneten részletesen is elérhető.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite