2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonDermesztő hideg és havazás folyamatosan frissítve

Dermesztő hideg és havazás - Folyamatosan frissítve


Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém hideg, illetve a várható havazás miatt. Az előrejelzések szerint a jövő hét végéig marad a hideg, néhol mínusz 25 fok is lehet.

fagy

13:56 Tűzifát osztanak Szikszón


Tűzifát osztanak rászoruló családoknak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón - tájékoztatta Maros Éva, a város önkormányzatának szóvivője csütörtökön az MTI-t. A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel 46 család tűzifa-támogatásáról döntött azonnali hatállyal Füzesséri József (független), Szikszó polgármestere, a rászorulóknak csütörtökön és pénteken szállítják ki a családonkénti öt-öt mázsa tüzelőt - mondta Maros Éva. Közölte azt is: a Szikszói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ családgondozó és gyermekjóléti munkatársai helyzetfelmérést végeztek a napokban, és a város 46 családnál találtak olyan körülményeket, amelyek szükségessé teszik az azonnali beavatkozást.


12:16 A kormány arra kér minden szervezetet, nyissanak melegedőket


A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget - közölte a kormányszóvivő csütörtökön. Giró-Szász András a Parlament előtt, a szabadban tartott kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta, hogy a hatóságok számításai szerint "minden hajléktalan számára lehetővé válik, hogy akár melegedőben, akár egyéb (...) menhelyen fedett helyre vonulhasson a zord időjárás időszakában". A kormányszóvivő a lakosságot arra kérte, jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját.


10:44 Kihűlés miatt meghalt egy férfi Mátészalkán


Az előzetes orvosi vélemény szerint kihűlés miatt halt meg egy férfi Mátészalkán, aki még január elején távozott otthonából és holttestét szerdán találták meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város határában - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.


Az 59 éves mátészalkai lakos január 5-én pizsamában és papucsban ment el lakásából, eltűnését akkor az élettársa bejelentette a rendőrségre - mondta Fedor Rita, a szabolcsi főkapitányság szóvivője. A főhadnagy tájékoztatása szerint a férfit keresni kezdték, de a felkutatása nem vezetett eredményre. Szerdán Mátészalka külterületén, egy földúton holttestet találtak, s a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt férfi teteméről van szó - tette hozzá a szóvivő. Az elsődleges orvosi vélemény szerint bűncselekményre, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel a halál okaként, az feltehetően kihűlés miatt következett be. A haláleset körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében szakértők bevonásával vizsgálja.


09.38 Váltóhiba miatt autóbuszok viszik az utasokat Budapesten a 47-es és 49-es villamos vonalán a Deák Ferenc tér és a Szent Gellért tér között - tájékoztatta a BKV fődiszpécsere az MTI-t. Gresz Mihály közlése szerint a Szent Gellért téren részben a hideg miatt elromlott a váltó, így a villamosok csak a Batthyány tér felé tudnak közlekedni. A hiba elhárítását megkezdték.


09.34 A nagy hideg miatt teljes hálózatán éjjel-nappal nyitva tartja a várótermeket a GYSEV - közölte Rázó László szóvivő. Az elsősorban a hajléktalanoknak könnyebbséget jelentő intézkedés előreláthatóan február 6-ig lesz érvényben, ha azonban az időjárási körülmények indokolják, meghosszabbítják annak hatályát - tette hozzá.


08.12 A szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében, Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megyében van elsőfokú veszélyjelzés. Csongrád, Békés és Bács-Kiskun, illetve Tolna és Baranya megyében nemcsak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben. Az egy nap alatt lehulló hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert.


Ez történt szerdán


A MÁV nyitva tartja a pályaudvarok várótermeit, és több helyen átmeneti befogadóhelyeket nyitottak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztást ad ki, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább 30 centiméteres hó várható. Bakondi György főigazgató azt mondta, a most várhatóhoz hasonló időjárás legutóbb 25 éve, 1987-ben volt. Az OKF országos központjában szerdán értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak január 1-jétől a megyei védelmi bizottságok elnökei is egyúttal. Arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ha nem feltétlenül szükséges, senki ne induljon útnak gépkocsival, ha pedig elindul, legyen nála takaró, az autóban elegendő üzemanyag, élelem és hólapát.


A Belügyminisztérium arra kérte az energiaszolgáltatókat, hogy átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél. Szerda estig a Főgáz, a Tigáz, az EDF Démász és az E.ON tett eleget a kérésnek. A polgárőrség szintén felkészült a rendkívüli hidegre és a veszélyhelyzetekre, amelyre a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság felhívásával összhangban körlevélben figyelmeztetett.


Csepelen folyamatosan nyitva tartó, 60 ember befogadására alkalmas krízisközpontot nyitottak, Kőbányán pedig melegedősátrat állítottak fel. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Etele téri buszpályaudvaron alakított ki ideiglenes befogadó helyet, amelyet csütörtökön nyit meg. A Baptista Szeretetszolgálat folyamatosan működteti a sürgősségi hajléktalan-ellátást az önkormányzatokkal, polgárőrséggel és rendőrséggel együttműködve.


Rendkívüli intézkedéseket hoztak az ország több nagyvárosában is, például Pécsen, Szolnokon, Győrben és Debrecenben. Nagycenken és Tiszavasváriban rendkívüli tanítási szünetet kellett elrendelni, előbbi helyszínen a kazán hibája, utóbbin az iskola fűtési rendszerének az elavultsága miatt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite