2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonDevizahitelek: az MSZP szerint nem megoldás a kormány javaslata

Devizahitelek: az MSZP szerint nem megoldás a kormány javaslata


MSZP logo2Az MSZP szerint a devizahitelesek védelme ügyében benyújtott javaslatcsomag csak látszat-, illetve részmegoldásokat kínál az érintetteknek.


Az MSZP szerint amellett, hogy a kormány egyéves csúszásban van a devizahitelesek védelme ügyében, az e témában benyújtott, akár már hétfőn végszavazásra kerülő javaslatcsomag belső szakmai ellentmondásokkal terhelt, és látszat-, illetve részmegoldásokat kínál csupán az érintetteknek. Simon Gábor, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: az előterjesztés csupán a devizában eladósodott lakáshitelesek kis részének nyújt segítséget, azokat próbálja lélegzetvételhez juttatni, akik még a fizetőképességük határán vannak.


Számukra az árfolyam-garancia talán segítség lehet, de miután az árfolyamrögzítés 2014-ig tart, a javaslat csak ez utánra tolja a visszafizetés problémáit - közölte Simon Gábor, aki szerint a várt gazdasági fellendülés elmaradása esetén, vagy ha a forint-euró, illetve forint-svájci frank árfolyamkülönbség nem változik, a hitelesek azzal is szembesülhetnek majd, hogy a csökkentett törlesztőrészlethez képest akár harminc százalékkal többet kell visszafizetniük.


Az ellenzéki képviselő szerint az eszközkezelő társaság nélkül nem lehet teljes értékű a devizahitelesek problémáját megoldó csomag. Megjegyezte, nevetségesen alacsonynak tartják azt az ötmilliárd forintos forrást, amelyről ez ügyben kormányzati tisztségviselőktől az elmúlt hetekben hallani lehetett.


Simon Gábor hiányolja a csomagból a szociális szemléletet, a legnehezebb helyzetben lévők megsegítése szerinte nem érvényesül az előterjesztés megvalósulása esetén. Nincs benne a javaslatban az a társadalmi kontrollt biztosítani képes eseti bizottság sem, amelyet ő szorgalmazott, és az a fajta szándék is hiányzik, hogy a hitelezéssel kapcsolatos adminisztratív költségek tovább csökkenjenek - fűzte hozzá.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite