2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonDevizahitelek - MSZP: azonnali intézkedésre van szükség!

Devizahitelek - MSZP: azonnali intézkedésre van szükség!


Az MSZP szerint a kormány "napokon belüli", azonnali intézkedésére van szükség a devizahitelesek megsegítése ügyében. Az ellenzéki párt a problémát a bankadóból befolyó összeg felhasználásával és az eszközkezelő felállításával javasolja megoldani.

katonatamas

Katona Tamás, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, több mint egymillió család sorsáról van szó, akik a svájci deviza erősödése miatt - szavai szerint - most nagyon nagy bajban vannak. Olyan helyzet alakult ki Európában és a pénzügyi világban, amely azonnali, érdemi cselekvést igényelne a kormánytól - jelentette ki a szocialista politikus, aki úgy látja, a kormány eddig pótcselekvésekkel próbálta meg elodázni a valódi lépéseket.

Mint mondta, 150 ezer olyan család él ma Magyarországon, amelynek 90 napon túli tartozása van, további 165 ezernek pedig 30 és 90 nap közötti a tartozása, de becslése szerint ennél kétszer több azoknak a családoknak a száma, amelyek még törlesztik ugyan a hitelüket, de már "a szájuktól vonják meg a falatot". Ilyen körülmények között nem teheti meg a kormány, hogy nem lép - tette hozzá.

A szakpolitikus szerint a kormánynak sürgősen fel kellene vennie a kapcsolatot a bankszövetséggel, az érintett pénzintézetekkel, és a hiteladósok szervezeteivel is, mert - véleménye szerint - nélkülük nem lehet megoldani a problémát.

Katona Tamás szerint a tavaly a pénzintézetekre kivetett bankadó egy részéből, a bankokat érintő 160 milliárd forintból és a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával meg lehetne oldani a problémát.

Közölte, a más országokban kivetett, kisebb mértékű bankadót többnyire nem a költségvetési lyukak betömésére fordítják, hanem olyan alapot képeznek abból, amit a felmerülő pénzügyi problémák megoldására használhatnak.

A szocialista politikus szerint az, hogy 240 forint felett van a svájci frank árfolyama, nem csak a nemzetközi helyzettel magyarázható, hanem a magyar gazdaságpolitikával szembeni bizalmatlansággal is.

Katona Tamás közölte, a kormány eddigi gazdaságpolitikai lépéseit hibásnak tartja. Példaként említette a foglalkoztatás területét, ahol szerinte nem sikerült eredményeket elérni, és ahol most rosszabb a helyzet, mint tavaly nyáron volt: 15 ezerrel több a munkanélküli, mint akkor.

Elmondta, tudomása szerint a kormány egy újabb, 130 milliárd forintos zárolást készít elő. Ezzel - szavai szerint - ellehetetlenítik majd az alapvető közszolgáltatásokat, így az egészségügyet és az oktatást.

Katona Tamás szerint a kormánynak sürgősen újra kellene gondolnia az adópolitikát, vissza kellene állítania a kétkulcsos adót, a családi pótlék összegét pedig - még az iskolakezdés előtt - fel kellene emelnie.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite