2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedDevizahitel- Mit tehetünk?

Devizahitel- Mit tehetünk?

Az utóbbi időszakban botrányos mértékben emelkedett a svájci frank árfolyama, ami rengeteg ember megélhetését tette kockára. Eddig a svájci frank egy biztos alap volt, akkor ez miért történhetett meg?

devizadia

Péntek délelőtt 11.30-kor a frankot 251 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, a csütörtök délutáni 247,84 forint után.

Lénárd Mariann a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára a Nógrád24 Hírportálnak elmondta:

Rengetegen keresnek meg minket napi rendszerességgel, a devizahitelekkel kapcsolatban. Ez az állapot azóta tartós mióta a svájci frank 220 forint fölé emelkedett. Az emberek jövedelme nem emelkedett, a frank értéke pedig egyre magasabb. Egyszerűen nincs meg az embereknek az a tőke, amiből finanszírozni tudnák a felvett hitelüket.

Azt kell,hogy mondjam, a nehezén még nem vagyunk túl hiszen itt a szeptember és eddigi tapasztalataink szerint az emberek ilyenkor nehezebben fizetik törlesztő részletüket. Amennyiben nem gyengül hamarosan, már pedig erre a közeljövőben nincs reális esély, óriási problémák lesznek. Mind szociális mind pedig gazdasági jellegű.

Mint mondtam rengetegen keresnek meg minket,hogy segítsünk nekik. Mi azt tudjuk tenni ,hogy felajánlunk egy könnyítést. Nagyon sokan nem tudják,hogy élhetnek ezzel a lehetőséggel is. Valamint javaslatokkal, statisztikai adatokkal szolgálunk az ügyfeleknek. Mindenféle segítségnyújtási formát biztosítunk a számukra.

Abban az esetben, ha valaki úgy dönt, nem tudja tovább fizetni az ingatlanra felvett hitelét, két lehetőség van. Amennyiben az ingatlan 360 napon túl értékesíthető, valamint kisebb értékű, mint például vályogházak, kisebb telkek, azonnal árverésre bocsájtják. A másik lehetőség, ha 180 napon belül értékesíthető az ingatlan. Ekkor azonnali lefoglalásra kerül, valamint amennyiben felértékelik és az ingatlan összege nem fedezi a felvett összeget, a többletköltséget az ügyfélnek kell előteremtenie. Mondanom sem kell, hogy ez milyen nehéz az ügyfél részéről.

A futamidő meghosszabbítása lehet a megoldás?

A futamidő meghosszabbítása azoknak a hiteleseknek jelenthet megoldást, akik nem a maximális futamidőre kérték jelzáloghitelüket. A lakáskölcsönt felvevők jellemzően 20 éves futamidőt választottak, jóllehet lakáshitelek esetén a maximális futamidő 35 év. Ha az ügyfél életkora is lehetővé teszi a futamidő meghosszabbítását, akkor ezzel a megoldással - futamidőtől és hitelösszegtől függően - ugyancsak mérsékelhető a havi törlesztési kötelezettség. Ez esetben azonban számolni kell azzal, hogy az alacsonyabb törlesztést hosszabb ideig kell majd fizetni.

Devizahitelesek számára megoldásként merülhet fel kölcsöneik forintra váltása, ám ez a jelenlegi árfolyamok mellett akár több millió forint árfolyamveszteség realizálását is jelentheti. A deviza alapú hitelek átváltása esetén további problémát az okozhat, hogy a pénzintézetek minimális önerő megléte esetén is nyújtottak lakáshitelt, lehetőség volt szinte a teljes vételár meghitelezésére. A devizaárfolyamok változásának köszönhetően azonban a fennálló tartozás összege jelenleg sok esetben meghaladja a fedezetül szolgáló ingatlan aktuális értékét. Emiatt a forinthitelre történő átváltás nem kivitelezhető, illetve csupán kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával valósítható meg.

A hitelkiváltásnál maradva esetleg az euró hitelre való átváltás jelenthet megoldást a svájci frank alapú hitellel rendelkezők problémájára. Adósságrendezés esetén ugyanis továbbra is elérhetők az euró alapú hitelek, s ezzel nem csupán a havi törlesztés csökkenthető, hanem az árfolyamkockázat is mérsékelhető.

Tóth Róbert Hiteltanácsadó Hírportálunknak elmondta:

A bankokkal ellentétben minket nem rohamoznak annyian a kétségbeesett hitelesek, naponta 2-3 ember kér tanácsot. Segíteni ezeken az embereken nagy mértékben sajnos nem tudunk, 1-2 embernek tudjuk fedezni a hitelkiváltását, de csak amennyiben nem az egész ingatlan van hitel alatt. A bankoktól kérhetnek türelmi időt még a szorult helyzetben lévők.

Ha pedig az ingatlan kevesebbet ér mint maga a hitel, akkor sem kötelességük a bankoknak átvenni a házat a hitel fejében, mert minden ház egyéni elbírálás alá kerül forgalomképessége alapján.

Aki nem tudja fizetni a hitelét és ingatlan sincs a nevén a bankok kizárólag a fizetéséből tudnak levonni bizonyos százalékot, feltéve, hogy az illető bejelentett munkavállaló.

Mi lehet a megoldás? Miben segíthetnek az adott Bankok?

Az OTP Bank a futamidő meghosszabbításon túl átmeneti havi törlesztés csökkentést, illetve törlesztés felfüggesztést is ajánl. Igaz, aki ezzel él, azt is tudnia kell, hogy később a törlesztőrészlet magasabb lehet, de lehetőség van ingatlanfedezet bevonására a fogyasztási hitelek esetén.

Az Erste Bank hitelbiztosítást ajánl előre nem látható fizetési problémák megelőzésére, ezt már meglévő hitelekhez is lehet kérni, nemcsak újhoz. Az ismert futamidő meghosszabbítása, fix havi törlesztőrészlet kialakítása mellett az Erste kedvezményes elő- és végtörlesztési díjat kínál.

A K&H Bank szinte az összes technikát alkalmazza, a részletfizetést, a törlesztés felfüggesztését, fizetési haladék megadását, illetve a leggyakoribb szerintük a futamidő növelése.

A CIB Bank az eddig felsorolt leggyakoribb lehetőségeket gyúrta össze egy egyénre szabható saját konstrukcióban, ez a CIB Megoldás Hitel, a legtöbb bajba került ügyfelük ezt választotta.

Az MKB Bank az ügyfél, illetve családja vagyoni helyzetéhez igazítja a törlesztőrészlet nagyságát, cserébe futamidőt hosszabbít, és tőkemoratóriumot is választhat a bajba került adós.

A svájci frank árfolyama emelkedik, péntek reggelre történelmi csúcsot döntött, és rövidtávon az elemzők nem várják gyengülését a forinttal szemben, ez azt jelenti, hogy tartósan magasabb törlesztőrészletre kell az adósoknak berendezkedni, ha ez nem megy, akkor a hitelező pénzintézet kell megkeresni vagy hiteltanácsadó segítségét kikérni.

 

Forrás: ingatlan.net/ HÍR PORT 24

Fotó: MTI

2011-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite