2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Test és lélekDiagnosztikai sikerek - harc az autizmus ellen

Diagnosztikai sikerek - harc az autizmus ellen


agyAz autizmus kiszűrését, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt, el lehetne végezni körülbelül egy negyed óra alatt mindössze 100 fontért (34 ezer forintért), miután brit tudósok kifejlesztették az ehhez szükséges technikai feltételeket, többek között egy agyi szkenner gépet.


A londoni King's College kutatói kifejlesztettek egy olyan számítógépes programot, ami lehetővé teszi az agy formájának leképezését, és 90 százalékos pontossággal tudja diagnosztizálni, hogy vajon a vizsgált alany autista-e.


Az áttörés azt jelentené, hogy minden eddiginél korábban lehetne felfedezni a betegség nyomait, kiváltképp a gyerekeknél, így hatékonyabb és intenzívebb kezelést kaphatnának a kicsik.
A program szintén képes arra, hogy felnőttek százezreit diagnosztizáljon, akiknél már mutatkoztak az autizmus korai jelei, de ők maguk még nem tudnak a betegségükről.


Dr. Christine Eckera, az egyetem Pszichiátriai Kutatóközpontjának orvosa úgy nyilatkozott, hogy egy gyorsabb és pontosabb diagnosztika értéke felbecsülhetetlen.
„Segíthet az érzelmi, időbeli és anyagi terhek csökkentésénél, amivel minden autizmusban szenvedő páciensnek és családjának szembesülnie kell. Jelenleg olyan metódusokat tesztelünk és kutatunk, amik az autista gyerekek életén egy gyorsabb diagnosztikai programmal hatékonyan tudnak segíteni."


A tudósok egy MR szkenner segítségével képeket készítenek az agyról, hogy pontosan kiszűrjék az autista hajlamot.
Az agyi szkennerképeket a technika segítségével egy 3D-s modellben összesítik, így az orvosnak lehetősége nyílik minden eddiginél jobban átlátni a teljes struktúrát, az agy formáját és az egyes agyi rétegek vastagságát.
Declan Murphy professzor, a kutatás vezetője, úgy nyilatkozott, hogy az áttöréshez a teszt objektív mivolta is hozzájárul, így már nem szubjektív szempontok alapján kell felállítani a diagnózist.


"Amint azt már a korábbi tesztjeink is kimutatták, minden olyan eszköz, amelyik segít az autizmus korai fázisának diagnosztizálásához potenciális segítség a páciensek. Elengedhetetlen az életminőség javításához, illetve a megfelelő segítség lehető leggyorsabb biztosításához." Tette hozzá Carol Povey, a Nemzetközi Autista Központ igazgatója.


Forrás: Daily Telegraph/HÍR PORT24

2010-08-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite