2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDigitalizálják a nógrádi múzeumok könyvtári állományát

Digitalizálják a nógrádi múzeumok könyvtári állományát


nograditortenetimuzeum_salgotarjanDigitalizálják a Nógrád megyei múzeumok könyvtárainak állományát: a program a Társadalmi Megújulási Operatív Program (TÁMOP) pályázatából mintegy 38 millió forintból valósul meg másfél év múlva.


Szirácsik Éva, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet vezetője a Nógrádi kincsestár című projekt pénteki indítóján hangsúlyozta: jelenleg viszonylag alacsony a négy nógrádi múzeum könyvtári állományának társadalmi hasznosulása. A cél az, hogy anyagaikat a felhasználók széles köre megismerhesse, az új adatbázis pedig a megyei könyvtár rendszeréhez csatlakozik majd.


A projekt az irodalom naprakész elérhetőségét teszi lehetővé, illetve személyre szabott elektronikus szolgáltatásokat nyújt továbbfejlesztett szoftverek révén. A pályázatból elnyert összeg a dolgozók továbbképzését is tartalmazza.


A digitalizálás után nyilvános szakkönyvtárként működnek a múzeumi könyvtárak, emellett az oktató és kutatómunka elmélyítésére alkalmas honlapot működtetnek majd Nógrád megye köz- és felsőoktatási intézményei számára. A fejlesztés eredményeként közös keresőfelületen jelenik meg a négy múzeumi szakkönyvtár, a megyei könyvtár és a pályázati konzorciumi partner, a Nógrád Megyei Levéltár állománya, utóbbi intézmény viszont nem törekszik kölcsönzésre.


A TÁMOP-pályázat országosan 73 nyertes projektet támogat 4,395 milliárd forinttal, a múzeumi és levéltári könyvtárfejlesztés 255 intézményt érint.


Szederjesi Cecília, a megyei levéltár igazgatóhelyettese elmondta: az őrzött kincsek ellenére a levéltár adottságaiból következően személyesen kevesen keresik fel állományukat, ezért számukra az internet a kényelmesen elérhető, megbízható, nyitott, szolgáltató levéltár felé vezető út.


Mint felidézte, 2009 végén cserélték le honlapjukat, az új felület pedig minden lehetséges érdeklődő számára tartalmakat kínál az iratkezeléstől a családfakutatásig. A látogatók száma idén meghaladta a 21 ezret, a letöltések száma pedig elérte a másfél milliót.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-11-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite