2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonDioxin-ügy: az Európai Bizottság túlzónak tartja a magyar intézkedéseket

Dioxin-ügy: az Európai Bizottság túlzónak tartja a magyar intézkedéseket


sertéshúsA BruxInfo hírportál úgy értesült, hogy az egészségügyi biztos legfőbb problémája az, hogy a magyar hatóságok túl széles körben alkalmazzák a korlátozásokat, olyan termékkategóriáknál is, amelyek nem fertőződhettek dioxinnal.


Magyarország nem kapott hivatalos megkeresést arról, hogy az Európai Bizottság a dioxin-botrány miatt bevezetett magyarországi korlátozó intézkedések megszüntetését kérné - Közölték a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) hétfőn.

A BruxInfo hírportál korábban bizottsági forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság "egészségügyi biztosa aránytalannak tartja, hogy a budapesti hatóságok átmenetileg korlátozzák a Németországból származó összes élősertés feldolgozását, és a teljes hús-termékpaletta felhasználását és forgalmazását." A BruxInfo szerint a Bizottság legfőbb problémája, hogy a magyar hatóságok túl széles körben alkalmazzák a korlátozásokat, olyan termékkategóriáknál is, amelyek nem fertőződhettek dioxinnal.
Az MTI korábbi információi szerint a vidékfejlesztési miniszter múlt hét szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát.

Fazekas Sándor a német dioxin-botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el február 28-ig.
A minisztériumi tájékoztatás ugyanakkor jelezte, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok szerint Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény. Ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.

Január elején vált ismertté, hogy egy schleswig-holsteini tápkeverő üzemben hónapokon át ipari célra szánt zsiradék került állati takarmányokba, amelyből több ezer németországi állattenyésztő telepre szállított a cég. A zsiradék dioxint is tartalmazott, a veszélyes vegyületet utóbb kimutatták tojásban, tojótyúkok és vágósertések szervezetében.

A dioxin-botrány ügyével az EU agrárminiszterei is foglalkoznak hétfőn brüsszeli tanácsülésükön - közölte az MTI-vel a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

Márciusig tilos német sertéshúst árusítani a magyar üzletekben>>>

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite