2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonDiszkótragédia: előzetesbe kerülhetnek a gyanúsítottak

Diszkótragédia: előzetesbe kerülhetnek a gyanúsítottak


bilincsbenElőzetes letartóztatásba helyezné a rendőrség azt az öt személyt, akiket őrizetbe vettek, és gyanúsítottként kihallgattak a szombati diszkótragédia kapcsán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását.


Mint ismert: három fiatal lány az áldozata annak a tragédiának, amely szombat este 11 óra tájban történt a budapesti Nyugati téren lévő West-Balkán szórakozóhelyen, ahol az összetorlódott, pánikba esett tömeg eddig ismeretlen okból megindult a kijárat felé.


Több teória is napvilágot látott arról, mi okozta a fiatalok halálát. A rendőrség cáfolta, miszerint a lányokat megtámadták volna, korábban ugyanis szárnyra kapott olyan hír, hogy késelés miatt tört ki a pánik. Hallani lehetet arról is, hogy ismeretlen okból tört ki pánik, és a tizenéves lányok a tömegben megfulladhattak, esetleg agyontaposták őket.
Orbán Viktor miniszterelnök, aki részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a hasonló esetek megelőzésére határozott intézkedéseket kért Pintér Sándor belügyminisztertől. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el.


Mindeközben a West-Balkán üzemeltetői és a szombat esti rendezvény szervezője egymásra mutogat: az üzemeltetők szerint a szervezők, a szervezők szerint viszont az üzemeltetők feladata volt a rendezvény biztosítása. Annyi bizonyos, hogy az üzemeltetőnek nem volt érvényes működési engedélye. Ráadásul a West-Balkán helyiségeiben háromszáz ember tartózkodhatott volna, ehelyett úgy háromezren lehettek jelen.


Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter tegnap este. Az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.
Pintér azt mondta: teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás volt az, hogy csaknem háromezer embert engedtek be ebbe a rendezvényterembe, de ez sem a végső cél volt, mert négyezer jegyet nyomtattak ki. Szólt arról is, hogy nem volt megfelelően megtervezve a vendégek érkezésének útvonala, hogy miként mozgatják őket, ennek volt a következménye, hogy a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták az emberek.


Pintér Sándor az eddigi megállapításokra hivatkozva elmondta: 0,4 négyzetméter jutott egy emberre a rendezvény ideje alatt. Mindössze tíz biztonsági őr volt jelen, akik nem tudták megfelelően kezelni sem a beléptetést, sem a vendégek irányítását. A belügyminiszter kitért arra is, hogy kábítószert találtak a tragédia egyik halálos áldozatának szervezetében, továbbá kábítószert találtak a helyszínen is.


Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya szerint az egyik lányt a szervezők, kettőt a vendégek hoztak ki a szórakozóhelyről. Egyértelművé tette, hogy halálukat fulladás okozta, az első és a második emelet közötti lépcsőnél nyomták őket a korlátnak, ami zúzódásos sérülésekkel járt. Kitért arra is, hogy a helyszín kiürítése mintegy fél órán át tartott. A pánik kiváltó okát firtató kérdésre Tóth Tamás úgy fogalmazott: olyan tömeg volt, hogy ahhoz már nem kellett pánik.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite