2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonDiszkótragédia - másodfokú döntés várható a három halálos áldozatot követelő ügyben

Diszkótragédia - másodfokú döntés várható a három halálos áldozatot követelő ügyben


Várhatóan ma hirdeti ki másodfokú döntését a West Balkán nevű szórakozóhelyen két évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia ügyében a Fővárosi Törvényszék.

diszkotragedia01

A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezer fiatal zsúfolódott be, amikor egy tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről.

Az ügyészség Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, továbbá Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőket, és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt vádolta meg az ügyben. Az eljárás során mind a négyen tagadták bűnösségüket, védőik nem egyszer szóltak más vádlottak, illetve a hatóságok felelősségéről, abban azonban minden ügyvéd egyetértett, hogy saját védence ártatlan.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly nyári elsőfokú ítéletében két év, nyolc hónap fogházra ítélte a négy vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, melyért a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában számos szabályszegést rótt a vádlottak terhére a bíróság, melyek álláspontja szerint közvetlenül vezettek a veszélyhelyzet kialakulásához és ok-okozati összefüggésben álltak a tragédiával. A legnagyobb mulasztás az lehetett, hogy miközben a hatóságok szerint mindössze 356 ember szórakozhatott volna biztonságosan a West Balkánban, a szervezők 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, Kecskés pedig már 4200 karszalagot rendelt a beléptetéshez. Végül 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán, ami az engedélyezett létszám nyolcszorosa, miközben csupán tíz biztonsági őr volt.

Az elsőfokú döntés ellen a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került az ügy másodfokon a törvényszékre, ahol a szerdai tárgyaláson az ügyész súlyosbítást, a vádlottak védői pedig részben felmentést, részben enyhítést, részben pedig új elsőfokú eljárást kértek.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite