2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDiszkrimináció elleni küzdelem - az Egyenlő Bánásmód Hatóság keretein belül

Diszkrimináció elleni küzdelem - az Egyenlő Bánásmód Hatóság keretein belül


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) 2009. április 1-jén indította A diszkrimináció elleni küzdelem - a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése című kiemelt programját, hogy a hatósági feladatok ellátásán túl a projekt eszközeivel is beavatkozzon a diszkriminációs folyamatokba.

Diszkrimináció

A TÁMOP 5.5.5 program keretein belül 2009. áprilisa és 2013. júniusa között a megyei ügyfélszolgálati hálózat fejlesztésével, működtetésével is igyekszik az EBH a társadalom jogkereső közönségében erősíteni azt a szemléletet, hogy jogsérelem esetén lehetőség van egy gyors, illetékmentes eljárásra. A program eltelt két évében az EBH számos képzést szervezett, továbbá a nyár folyamán megtartott Esélyegyenlőség Napja című országos konferencián is képviseltette magát.

A jogkereső közönség számára viszont a program legfontosabb eleme kétségtelenül a megyei ügyfélszolgálat, tekintettel arra, hogy a sérelmet szenvedett panaszosok lakóhelyükhöz közel intézhetik a panaszfelvételt, jogi felvilágosítást kaphatnak az eljárásról, illetőleg az EBH joggyakorlatáról. Az ügyfélszolgálatok ügyfélbarát jellegét erősítendő a referensek minden hónapban személyesen ellátogatnak a megye valamely kistérségébe, hogy ott legalább egyszer ügyfélfogadást tartsanak.


A megyei ügyfélszolgálati hálózat az idén ősszel lett két éves. 2009. szeptember 1. és 2011. szeptember 30. közötti időszakban a megyei helyszíneken átlagban 116 ügyfél jelent meg, akik 10%-a élt panasszal. Nógrád megyében a két év alatt egy panasz felvételére került sor, amelyet kistérségi ügyfélfogadás során jelentett be az ügyfél. A megyei referensek feladata az, hogy az ügyfélnek segítséget nyújtsanak abban, hogy az ügyfél által jogsértésként értékelt helyzetben a panaszát jogilag minősítsék, amennyiben a joghátrány valószínűsíthető a panaszt felvegyék és az EBH felé továbbítsák.


A statisztikák szerint a projekt eddigi ideje alatt 197 db hatósági döntés született, amelynek 8,1%-a jogsértést megállapító döntés, a panaszok alapján megindult eljárások 35%-ában még nincs döntés, az eljárások folyamatban vannak.

További információkat a www.egyenlobanasmod.hu oldalon, illetőleg a Hatóság Nógrád megyei referensénél, dr. Pintér Tímeánál szerdánként 12-16 óra között Salgótarjánban a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesületének irodájában (Lőwy Sándor út 12-14.), továbbá minden hónap utolsó hetében Nógrád Megye valamely kistérségi központjában találhatnak.

 

HÍR PORT24
A kép illusztráció!

 

 

2011-10-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite