2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonDK: a Fidesz évek óta gátolja az átlátható pártfinanszírozást

DK: a Fidesz évek óta gátolja az átlátható pártfinanszírozást


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz évek óta megakadályozza, hogy átláthatóvá váljék a párt- és kampányfinanszírozás; Varju László, a DK pártigazgatója vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján megkérdőjelezte a pártok gazdálkodását ellenőrző Állami Számvevőszék (ÁSZ) függetlenségét, amiért annak elnöke, Domokos László korábban fideszes képviselőként dolgozott.

demokratikus_koalicio


Az ellenzéki politikus kijelentette: a Fidesz az előző kormányzati ciklusban többször is meggátolta a pártfinanszírozási reformot, amelyhez kétharmados többség kellett volna. Mint mondta, 2006-ban az akkori kormány törvényjavaslatot nyújtott be az átláthatóbb gazdálkodás érdekében, majd 2009-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként tett kísérletet, hogy megteremtsék ennek feltételeit, a Fidesz azonban egyik kezdeményezést sem támogatta. Ahogy - tette hozzá - az MSZP e ciklusban beterjesztett indítványát sem, amely a kampányfinanszírozás átláthatóságát célozta.


Varju László szerint a szigorúbb szabályok elfogadásán túl változtatni kell az ellenőrzési rendszeren is. Bírálta az ÁSZ-t, amiért rendre tudomásul veszi a kampánykiadásokról szóló beszámolókat, noha "nyilvánvaló", hogy a pártok jóval többet költenek a megengedettnél. Szólt arról is, hogy az ÁSZ mindaddig nem végezheti hitelesen a tevékenységét, amíg egy korábbi fideszes politikus áll az élén, ezért sürgette, hogy a parlament konszenzussal válasszon új elnököt Domokos László helyett, aki 1998-tól 2010 júliusáig a Fidesz-frakció tagja volt.


Arra is kitért, hogy a DK a múlt évi elszámolása mellett az idei költségvetését is nyilvánosságra hozta a honlapján, gazdálkodásáról pedig rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot. A parlamentben hétfőn többpárti egyeztetést tartanak egyebek mellett a pártfinanszírozási törvénnyel kapcsolatos elképzelésekről. A Fidesz kezdeményezte megbeszélésen az ellenzéki erők közül várhatóan csak a Jobbik vesz részt. Az LMP azért nem megy el az egyeztetésre, mert véleményük szerint a kormányoldal több intézkedése névlegessé tette a parlamenti munkát, az MSZP pedig az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek visszavonását szabta részvételének feltételül.


A frakcióval nem rendelkező DK-t a Fidesz nem hívta meg, ám Varju László jelezte: frakciójuk megalakulása után is csak akkor vennének részt hasonló megbeszéléseken, ha a Fidesz-KDNP visszavonná a január 1-je óta hatályos alkotmányt. A képviselőcsoport megalakulásával kapcsolatban a pártigazgató elmondta: április 24-én jár le a hathónapos moratórium, amelyet az MSZP-ből való távozásuk után függetlenként le kell tölteniük. Ugyanakkor - folytatta - újabb engedélyt már nem kell kérniük a frakcióalakításhoz, hiszen ősszel az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása kimondta, hogy fél év elteltével megalakíthatják a DK képviselőcsoportját.


Varju László kérdésre válaszolva azt is közölte: jogszerűen vesz fel lakhatási támogatást a parlamenttől, mivel Budapesten lakik, de az MSZP Pest megyei területi listájáról választották képviselővé, vagyis lakóhelye nem ott van, ahol mandátumot szerzett.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite