2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonDK: a gyermekteleneket és az egygyermekeset sújtó nyugdíjrendszert fontolgat a kormány

DK: a gyermekteleneket és az egygyermekeset sújtó nyugdíjrendszert fontolgat a kormány


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány egy olyan nyugdíjpontrendszer bevezetését mérlegeli, amely büntetné a gyermektelen és az egygyermekes idős embereket.

Molnár Csaba_DK

Molnár Csaba


Molnár Csaba, a DK alelnöke ezt arra hivatkozva állította hétfőn sajtótájékoztatón, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten közölt Új baby boom - a középosztály gyermekvállalási forradalma című vitairata azt javasolja: a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a felnevelt gyermekek számát.


A politikus azt mondta: ez a modell az egygyermekeseket és a gyermekteleneket büntetné, havonta akár több tízezer forinttal. Szavai szerint a pontrendszer bevezetésével mindenki rosszul járna, aki nem az "orbáni családmodellben" él, a mai átlagnyugdíjjal számolva a gyermek nélküliek 44 ezer, az egygyermekes párok 29 ezer forinttal kapnának kevesebbet.


A DK alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elképzelés alapja a Népesedési Kerekasztal javaslata, amely immáron hivatalos kormányzati dokumentumban is helyet kapott. A kerekasztal szakértői, Botos Katalin és Botos József tavaly a német nyugdíjpontrendszer módosítását javasolták bevezetni, úgy, hogy szempont legyen a felnevelt gyermekek száma is.


Molnár Csaba kifejtette: a nyugdíjat szolgálati idő és járulékfizetés alapozza meg, nincs köze a gyermekvállaláshoz, a családpolitikához. Azt is mondta, nem lehet a nyugdíj csökkentésének kilátásba helyezésével "kényszerszülésre" bírni a nőket, a gyermeknevelést ehelyett családtámogatási eszközökkel kell ösztönözni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite