2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonDK: a kormány jogsértő tisztogatásba kezdett az iskolákban

DK: a kormány jogsértő tisztogatásba kezdett az iskolákban


A Demokratikus Koalíció visszautasítja, hogy a kormány miután átvette a megyei önkormányzatoktól az első oktatási intézményeket, máris jogsértő, a diákok és pedagógusok érdekeit semmibe vevő tisztogatásba kezdett - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Niedermüller Péter alelnök. Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy március végén megszűnik azon az igazgatók megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezetik, helyükre szűk határidővel új pályázatot írnak ki, amelyeken a mostani vezetők is indulhatnak.

demokratikus_koalicio


Niedermüller Péter pártja nevében azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a pályázatokat, ezekre csak megfelelő előkészítés után, ősszel kerüljön sor. Egyúttal arra is felszólítja a kabinetet, hogy a határozott időre kinevezett igazgatókat csak a ciklusuk lezárulta után pályáztassák, a pályázatokról a helyi közösség, a pedagógusok és a szülők és diákok képviselőiből álló szakmai bizottság döntsön, átlátható eljárásban és követelmények alapján. A politikus a napvilágra került hírt egyébként úgy kommentálta, hogy egyértelművé vált, "az iskolák államosításának egyetlen valódi célja a kormány hatalmának kiterjesztése, ami veszélyezteti az iskolai közösségek szakmai munkáját".


Közlése szerint a kormány úgy ment fel a határozott időre kinevezett intézményvezetőket, hogy még arról sem hozott döntést, mely intézmények maradnak az állami fenntartás keretein belül. "Ugyanakkor a politikai paranoia jegyében már saját párttársaik döntéseiben sem bíznak, hiszen a most felmentett igazgatókat a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok nevezték ki, van akit kevesebb, mint egy éve" - teszi hozzá. Hangsúlyozza, hogy a pályázatok lebonyolítására ráadásul a tavaszi időszakban kerül sor, ami tovább nehezíti az érettségik és felvételik lebonyolítását. hozzáteszi, hogy a pályázatok kiírásánál nem vették figyelembe sem a szakmai szempontokat, sem az érdekegyeztetésre vonatkozó jogi kötelezettséget.


Niedermüller Péter a pályáztatás módját is felháborítónak tartja, mert habár annak során kikérik a tantestület, a diákok és a szülők véleményét, valójában a kormányhivatal dönt ismeretlen szempontok alapján és a döntést a miniszter is felülbírálhatja. Csütörtökön az Index számolt be róla, hogy március végén megszűnik azoknak az igazgatóknak a megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezetik, helyükre szűk határidővel új pályázatot írnak ki, amelyeken a mostani vezetők is indulhatnak. A hírportál szerint az érintett 210 igazgató között több olyan is van, akit tavaly szeptembertől neveztek ki.


Most zajlik az iskolák átadás-átvétele, amely komoly terhet ró az iskola gazdasági vezetésére. Jelentős adminisztrációval jár az előkészület a felvételikre, az érettségikre vagy a szakmai vizsgákra, nagyon nem szerencsés, ha ilyenkor még a vezetői megbízatások is megszűnnek, ez komoly zavarokat okozhat az iskolák működésében - mondta az Indexnek Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.


A szakszervezet január 3-án megkereste Réthelyi Miklós szakminisztert, hogy vonja vissza a pályázatokat és egyeztessenek a kérdésről. Választ nem kaptak, majd január 20-án a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülésén Gloviczky Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár már azt közölte, hogy kiírták a vezetői pályázatokat, amelyeket 30 napon belül kell benyújtani. "A miniszter az új rendszer tisztasága érdekében úgy döntött, hogy a kormányhivatalok egységesen kiírják az intézményvezetői pályázatokat. Döntésével éppen azokat, a többnyire politikai indíttatású támadásokat kívánta elkerülni, amelyek azt sugallják, hogy egy-egy intézményvezető megbízásának meghosszabbítása vagy visszavonása mögött a szakmai szempontokon kívül bármiféle megkérdőjelezhető szándék áll" - indokolta a döntést Glovicky Zoltán az Indexnek.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite