2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonDK: a kormány kártalanítsa a Malév utasait

DK: a kormány kártalanítsa a Malév utasait


A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kártalanítsa azokat, akiknek érvényes jegyük volt a Malév járataira - derül ki Varja László pártigazgató vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményéből. A politikus arról ír, hogy az Orbán-kormány "felelőtlensége tönkre tette, csődbe vitte a Malévot", és úgy látja, hogy a jelek szerint folytatódik a "károkozás".

malév002


Hangsúlyozza, hogy a Malév február 3-i leállását követő időre még 750 ezer érvényes foglalás volt a légitársaság különböző járataira. Hozzáteszi, hogy a kormány 2 milliárd forint értékben vállalt garanciát azok kárpótlására, akiknek február 4-re, 5-re vagy 6-ra szól a jegye, illetve akik már elutaztak, és február 29-ig tértek volna haza egy Malév-járattal. Számításai szerint ez a 750 ezer érvényes foglalás mintegy 16 százalékát érinti, a fennmaradó, jóval több mint 600 ezer utas közül pedig a bankkártyával jegyet vásárlókat kárpótolják a pénzintézetek. A többiek "azonban aligha számíthatnak kárpótlásra" - írja Varju László.


Kiemeli azt is, hogy ez a kárpótlás is csupán a repülőjegyért kifizetett összeg visszatérítésére vonatkozik, holott az Európai Unió szabályai a járattörlések esetére rögzíti az utasok kártalanításhoz való jogát is. Véleménye szerint a társaság csődje miatt nem induló repülőjáratok jogi értelemben törölt járatoknak minősülnek.A képviselő pártja nevében felszólítja Orbán Viktort, hogy "bóvlikormánya ne tetézze a Malév kapcsán elkövetett súlyos baklövéseit", hanem a kabinet kártalanítsa a jegytulajdonosokat, mert különben perek tízezrei indulhatnak el az állam ellen.


Rámutat: ebben az esetben a kamatokkal együtt lehet, hogy már az "új, demokratikus kormánynak, kell majd kifizetni a sok milliárdos összeget". Egyúttal azt is kéri a kormányfőtől, hogy a Malév kapcsán is "fejezzék be a visszafelé mutogatást", hiszen 2002 és 2010 között, ha nehéz körülmények között is, de működött a nemzeti légitársaság.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite