2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonDK: a választások tisztaságát veszélyezteti Orbán javaslata

DK: a választások tisztaságát veszélyezteti Orbán javaslata


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a választási rendszer átalakítása után újabb mozzanat fenyegeti a szabad választásokat: a pártok költségvetési támogatásának felfüggesztése óriási versenyhátrányt okozna az ellenzéknek. A DK szerint a demokratikus ellenzéki pártoknak össze kell fogniuk ezzel szemben.

demokratikus_koalicio


Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz országos választmányának múlt heti ülésén ajánlotta megfontolásra, hogy a következő két évben - az ország nehéz gazdasági helyzete miatt - függesszék fel a pártok költségvetési támogatását. Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja kedden az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: pártja léphet fel a leghitelesebben a miniszterelnök javaslatával szemben, hiszen semmilyen állami támogatást nem kapnak - mivel nem indultak a 2010-es választáson, nem jogosultak költségvetési, képviselőcsoport híján pedig frakciótámogatásra -, kizárólag tagdíjakból, a képviselőik befizetéseiből és adományokból tartják fenn magukat, ami rendkívül szűkös gazdálkodásra kényszeríti őket.


A politikus szerint állami támogatás nélkül a demokratikus ellenzék egésze rendkívül nehéz helyzetbe jutna, ez pedig a választási rendszer közelmúltbeli átalakítása után újabb akadályt jelentene a kormányváltás előtt. Mint mondta, a Fidesz könnyedén kijátszhatná a szigort azzal, hogy a kormányzati kommunikációra szánt összegből reklámozza magát a kampányban, és valószínűleg "a milliárdos üzletekhez jutó oligarcháik sem lesznek hálátlanok".


A pártok állami támogatásának felfüggesztésére tett javaslat populista, nem veszi figyelembe, hogy a demokratikus intézményrendszer működtetése pénzbe kerül, ráadásul a Mol-részvények megvásárlása, az egykulcsos adó és az ország piaci finanszírozása az IMF-megállapodás helyett több százszor annyiba kerül, mint amennyit a pártokra költ a költségvetés - fejtette ki. Vadai Ágnes aggályosnak tartotta azt is, hogy a határon túli kettős állampolgárságú magyarok levélben szavazhassanak, mint azt Orbán Viktor vasárnap Chicagóban helyi magyarok előtt kilátásba helyezte.


A DK eddig sem értett egyet azzal, hogy nem Magyarországon élők részt vehessenek a parlamenti választásokon, de miután az Országos Választási Bizottságban a kormányoldal által megválasztott tagok vannak többségben, ennek technikai lebonyolítását is aggodalommal figyelik - jelezte. A DK szerint a demokratikus ellenzéki pártok és civil szervezetek a jövőben közösen kell fellépniük a választások tisztaságát korlátozó kormánypárti törekvésekkel szemben - hangsúlyozta a Gyurcsány Ferenc vezette párt politikusa.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite