2018. november 19., hétfő - Erzsébet
Keresés a tartalomban
ItthonDK: gyógyszeráremelés és patikabezárások sora jöhet

DK: gyógyszeráremelés és patikabezárások sora jöhet


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint azzal, hogy a kormány a gyógyszertámogatások további csökkentésére készül, a betegek áremelkedésre számíthatnak, a csökkenő forgalom pedig patikabezárásokhoz vezethet.

gyogyszertar


Varju László független országgyűlési képviselő, a DK pártigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges intézkedéseket ismerteti - a szakminiszternek február végéig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kormány arra is felhívta a nemzetierőforrás-minisztert, illetve a gazdasági tárca vezetőjét, hogy a Széll Kálmán-tervben közölt, a jövő évi gyógyszertámogatásokat csökkentő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarításra.


A DK-s politikus azt mondta: a kormány ezzel további terhet rak a betegekre, akik közül sokan ezt vélhetően már nem tudják majd elviselni, és kénytelenek lesznek lemondani az orvosságról. Másfelől - tette hozzá - az intézkedések miatt patikák sokasága mehet csődbe, mivel negyedük ma is veszteségesen működik, így a további forgalomcsökkentést aligha vészelnék át, ahogy az árrésbevételek csökkenése is végzetes lehet számukra. A patikák tömeges megszűnése pedig véleménye szerint a gyógyszerellátás biztonságát veszélyeztetné.


Varju László kitért arra is, egyelőre nem ismert, hogy a gyógyszertámogatások további csökkentését mely eszközökkel kívánja elérni a kormány, az viszont látszik, hogy a Széll Kálmán-tervben előirányzott 100 milliárdos megtakarítás után a kabinet ismét ehhez az eszközhöz nyúl, ahelyett hogy elhibázott adópolitikáján változtatna a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite