2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonDK: létezik egy állami és gazdasági hatalmat egységesítő részvénytársaság

DK: létezik egy állami és gazdasági hatalmat egységesítő részvénytársaság


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint világosan látszik, hogy a Közgép jelentőségét a kormány állításával szemben nem a cég magyarsága, hanem az adja, hogy "végső soron a tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz volt pártpénztárnoka, Orbán Viktor egyik korábbi, legközvetlenebb munkatársa".

Molnár Csaba_DK

Molnár Csaba


Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt alelnöke fogalmazott így szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, amelyen "bizonyító erejűnek" mondott adatokat mutatott be arról, hogy Simicska Lajos és felesége a Közgép legalább 60 százalékát tulajdonolja más cégeken keresztül.


Mint mondta, a Közgép mögött állók bonyolult céghálózatok mögé bújva próbálják elrejteni magukat, de pártjuknak - részben ma is elérhető nyilvános adatok, részben 2005-2006-os pénzügyi beszámolók mellékleteiből - sikerült kiderítenie, hogy Simicska Lajos és felesége milyen vállatokon keresztül birtokolja a Közgép többségi részét. Az ellenzéki képviselő közölte: a házaspár kizárólagos tulajdonában álló Neo-Met Kft. több mint 99 százalékban birtokolja a Pro-A és Pro-B nevű vagyonkezelő kft.-ket. Bizonyítékokat találtak arra, hogy ez a két cég 25-25 százalékban tulajdonosa a Közgépnek, emellett előbbi cég 24,9 százalékkal, utóbbi pedig 25 százalékkal van jelen abban a Pro-Aurum Zrt.-ben, amely a Közgép további 23,27 százalékát tudhatja magának.


Molnár Csaba kiemelte: ezen adatok fényében mától kezdve a kormányzat egyetlen illetékese se rázhatja le magáról a Közgéppel kapcsolatos kérdéseket azzal, hogy ahhoz a kormánynak még áttételes köze sincs. A DK alelnöke emellett aláhúzta: a Közgép "brutális nyereséget termel", 2011-ben például 3 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Ezzel összefüggésben pedig azt kérdezte: "vajon Simicskánál megáll-e ez három milliárd forint, vagy van még fölötte is egy főszereplő?".


A politikus kutatómunkájuk végkövetkeztetésének nevezte, hogy "most már nemcsak sejtés, hanem bizonyíték van arra, hogy működik Magyarországon az Orbán Rt., (...) egy állami és gazdasági hatalmat egyesítő részvénytársaság." Hangsúlyozta: "ezen gazdasági tevékenységet nem végző fantom rt.-ben Orbán Viktor az igazgatótanács elnöke, a vezérigazgató Simicska Lajos, míg az operatív igazgató Nyerges Zsolt." Ez alapján pedig az Orbán-kormányról elmondható, hogy nemcsak a demokratikus jogállam intézményeit rombolta le, hanem a gazdasági pozíciókat is megszerezte az államiak mellé - fűzte hozzá.


Molnár Csak közölte, korábbi gyakorlatuknak megfelelően a most ismertetett új információkat is csak az Európai Unió csalás ellenes hivatalához juttatják el, mert úgy gondolják, a magyar hatóságok nem foglalkoznának az üggyel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-07-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite