2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
ItthonDK: megdőlt a Gyurcsánnyal szembeni plágiumvád

DK: megdőlt a Gyurcsánnyal szembeni plágiumvád


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint megdőlt a Gyurcsány Ferenccel szembeni plágiumvád. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón azt mondta: bíróság elé kell állnia mindenkinek, aki azt állítja, hogy a volt miniszterelnök plagizált vagy köze volt az egyetemen őrzött diplomamunkájának eltűnéséhez.

GyurcsanyF

A korábbi miniszterelnök szakdolgozatával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló pécsi egyetemi bizottság oldalszám szerinti egyezést talált ugyan Gyurcsány Ferenc szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának szövegében, de nem tudott érdemi határozatot hozni, mert a politikus dolgozata nincs meg.

"A hivatalos dokumentumok alapján plágium nem állapítható meg. Aki azt állította, a jövőben azt állítja, sejteti vagy sugallja, hogy plágium történt, bíróság előtt fog felelni és kártérítést fog fizetni" - jelentette ki erre reagálva Vadai Ágnes, megjegyezve, e kártérítési perek nyomán a jövőben "a jobboldal és holdudvara" fogja finanszírozni a DK működését.

Elmondta, hogy a vizsgálat alapján Gyurcsány szakdolgozata 1990 és 2000 között tűnt el a pécsi egyetemről, vagyis azután, hogy elköltözött a városból, de még azelőtt, hogy politikusnak állt. "Aki azt állítja, sejteti vagy sugallja, hogy Gyurcsány Ferencnek köze volt a dolgozat eltűnéséhez, bíróság előtt fog felelni és kártérítést fog fizetni" - húzta alá.

A bizottság megállapítása szerint Gyurcsány Ferenc minden tanulmányi és vizsgakötelezettségének eleget tett a tanárképző főiskolán, és a szabályoknak megfelelően jutott be később a közgazdasági karra; aki mást állít, annak is bíróság elé kell állnia - mondta Vadai Ágnes.

Arra is kitért, hogy a pécsi egyetemen az oktatók több éven keresztül azonos témajavaslatokat ajánlottak ki, így a hallgatók nem egyszer szó szerint azonos című diplomamunkát adtak le.

Hozzátette: bár a pécsi egyetem lezártnak tekinti az ügyet, a DK és Gyurcsány Ferenc nem, és a bíróságon folytatja azt.

Az MTI felvetésére, hogy bár a plágiumgyanút nem sikerült igazolni, az egyetem oldalszám szerinti egyezést talált Gyurcsány Ferenc szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának szövegében, így a tisztánlátást a kormányfő szakdolgozatának előkerülése segíthetné, Vadai Ágnes úgy reagált: "a pécsi egyetem nem állítja azt, amit ön mond (...) mindenki, aki kijelentéseket tesz, a bíróság előtt fog felelni, ez már, azt hiszem, lassan a kérdésekre és a kérdésekben rejlő állításokra is vonatkozik".

Hozzátette: a volt miniszterelnök megtette a kellő erőfeszítést szakdolgozati példányának felkutatására, de az nem lett meg. Véleménye szerint hiteles diplomamunka így már nem kerülhet elő, ám megvan az esélye, hogy politikai ellenfeleik hamisítani vagy íratni fognak egyet, ami azonban újabb bírósági eljárásokhoz vezet majd.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem Gyurcsány Ferenc állt ki sajtótájékoztatóra, mindössze annyit mondott: ő örömmel vállalta ezt a feladatot.

A Hír Tv Célpont című műsorában április 27-én hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Két nappal később a csatorna már azt állította, a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval; a televízió riporterei a Gyurcsány Ferenc diplomamunkájáról készített bírálatot olvasva úgy látták, az olyan, mintha Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna.

Gyurcsány Ferenc tagadta a plágiumvádat, és május 1-jei beszédében közölte: beperli azokat, akik azt állítják, másolta a szakdolgozatát.

A Demokratikus Koalíció elnöke ATV-nek adott interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét. Úgy fogalmazott: diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát.

A Pécsi Tudományegyetem május 2-án közölte, hogy kiterjeszti az egyetemen és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét, így a testület Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatának eltűnésével és az azzal kapcsolatos plágiumgyanúval is foglalkozik. A felsőoktatási intézmény egyúttal közölte, feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc diplomamunkájának eltűnése miatt. Az MTI Hírcentrum értesülése szerint a rendőrség elutasította a nyomozás elrendelését, mondván, nem állapítható meg bűncselekmény gyanúja.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite