2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonDK: Orbánnak a politikáján és a hangnemén is változtatnia kell

DK: Orbánnak a politikáján és a hangnemén is változtatnia kell


A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy miután az Európai Bizottság úgy döntött, három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, változtasson politikáján, módosítsa az unió által kifogásolt törvényeket, és változtasson eddigi retorikáján is.

Molnár Csaba_DK


José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette: az uniós kötelezettségszegési eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, egy másik a bírók szolgálati idejének felső korhatárával, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatos.


Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette DK alelnöke erre reagálva kedden sajtótájékoztatón azt mondta: az unióban nem számítanak ritkaságnak a kötelezettségszegési eljárások, az Orbán-kormánnyal szemben is folyik már ilyen a távközlési különadó miatt, és várhatóan indul majd a stabilitási törvény és a bírósági igazgatás átalakítása miatt is. Hozzátette azonban, hogy a mostani esetet több körülmény is speciálissá teszi: egyrészt, hogy az Orbán-kormány az Európai Bizottság szerint nemcsak EU-s részletszabályokat szeg meg, hanem "szembemegy az unió alapértékeivel", másrészt a kifogásolt törvények módosítását a hiteltárgyalások feltételéül szabta Brüsszel.


Fontos különbségként értékelte a független parlamenti képviselő azt is, hogy a magyar kormánynak "nincsenek szövetségesei Európában", a szocialista, a liberális és a zöld európai parlamenti frakció szigorú szankciókat sürget vele szemben, a néppárti pedig a bizottság véleményének figyelembevételét várja az Orbán-kormánytól. Ugyancsak szokatlan, hogy az Európai Bizottság két hónap helyett csak egyet adott Magyarországnak arra, hogy válaszoljon a jogi aggályokra - tette hozzá Molnár Csaba.


A DK-alelnök azt mondta: a kormánytöbbségnek változtatnia kell az unió által kifogásolt törvényeken, de nem pusztán azért, hogy megfeleljen a brüsszeli elvárásoknak, hanem mert ez az ország érdeke, ezt diktálja a józan ész. Emellett - tette hozzá - arra kérik a kormányfőt, hogy "hagyjon fel a harctéri retorikával", ugyanis senki sem támadt Magyarországra, az Európai Bizottság a közösségi szabályokat sértő, "a demokráciát csorbító" Orbán-kormány politikájával szemben emelt kifogást.


Molnár Csaba azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök szerdán felszólal az Európai Parlament strasbourgi ülésén, kifejtette: megkérik Orbán Viktort, változtasson retorikáján, és ne hozzon szégyent Magyarországra egy újabb "balkáni színvonalú, támadó, kokikat és sallereket ígérgető, alpári stílusú beszéddel", ehelyett normális, kulturált hangnemet használjon.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite