2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonDK: Schmitt Pálnak távoznia kell a köztársasági elnöki posztról

DK: Schmitt Pálnak távoznia kell a köztársasági elnöki posztról


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Schmitt Pálnak, miután doktori értekezésével kapcsolatban plágiumgyanúba keveredett, távoznia kell a köztársasági elnöki posztról, ezzel bizonyíthatná személyes tisztességét, és helyreállíthatná presztízsét.

molnarcsabaegy


Molnár Csaba független országgyűlési képviselő, a DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Schmitt Pál azzal, hogy disszertációjának csaknem 80 százalékában egy külföldi tudós által készített szöveget közölt úgy, hogy semmilyen formában nem utalt arra, hogy ez nem a saját munkája, olyan cselekményt követett el, ami az akkreditációs szabályok szerint a doktori cím visszavonásával és akár büntetőeljárás elindításával is járhat. Hozzátette: a cselekmény akár magánokirat-hamisításként is értékelhető.


A politikus szerint ez a legsúlyosabb bizalmi válság, ami az elmúlt két évtizedben felmerült a mindenkori államfővel, Magyarország első polgárával kapcsolatban. Szerinte Schmitt Pál a távozásáról szóló döntéskor nemcsak saját tekintélyét védené meg, hanem elődjeiét is. Molnár Csaba emlékeztetet arra, hogy a döntés kizárólag az államfő kezében van, az új alaptörvény szerint ugyanis a köztársasági elnökkel szemben nem indítható büntetőeljárás, tisztségégétől csak akkor lehet megfosztani, ha a bűncselekmény a hivatali ideje alatt és azzal összefüggésben követte el.


Kijelentette: "az elmúlt húsz év legalacsonyabb presztízsű köztársasági elnöke" lemondásával más fénybe helyezné politikai örökségét, helyreállíthatná tekintélyét, bizonyíthatná tisztességét. A hvg.hu szerdán közzétett cikkében azt írta, hogy Schmitt Pál doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán visszautasította a plágium gyanúját. Az LMP még aznap felszólította az államfőt, hogy mielőbb adjon választ arra, igazak-e a doktori disszertációjával kapcsolatos sajtóértesülések. Szerintük, ha beigazolódik, hogy a hírportál értesülése helytálló, akkor az államfőnek egyetlen vállalható lépése az lehet, hogy azonnal lemond pozíciójáról - közölték.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite