2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedDK: Matolcsy György nem lehet az MNB elnöke!

DK: Matolcsy György nem lehet az MNB elnöke!


A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint Matolcsy György olyan rosszul teljesített miniszterként, hogy nem lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A párt ezért arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ha valóban a nemzetgazdasági tárca vezetőjét szeretné jelölni a posztra, akkor ezt a döntését fontolja meg még egyszer.

Matolcsy György

Molnár Csaba szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a korábban megjelent gazdasági visszaesésről szóló adatok után előbb a "szörnyű" bércsökkenésről, majd a munkanélküliségről szóló számok láttak napvilágot.

A független képviselő azt mondta, habár a miniszterelnök az évértékelőjében arról beszélt, hogy Magyarország jobban teljesít, de 2012-ben óriási volt a recesszió, hatalmasra nőttek a munkanélküliségi adatok, csökkennek a reálbérek és növekedésnek indult az infláció.

Ezekért az adatokért a miniszterelnök mellett elsősorban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a felelős - jelentette ki Molnár Csaba. A képviselő ezért arra kérte Orbán Viktort, hogy ha - a kiszivárgott híreknek megfelelően - valóban Matolcsy Györgyöt akarja a Magyar Nemzeti Bank elnökének jelölni, akkor még egyszer fontolja meg ezt a döntését.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetgazdasági miniszter alatt olyan "elképesztő" adatokat produkált a gazdaság, hogy "ebből az emberből nem lehet a magyar monetáris politika legfőbb irányítója". Arra a Matolcsy Györgyre, aki háromezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon "elkonfiskálásában" vett részt, nem lehet rábízni az MNB ennél jóval nagyobb összegű valutatartalékát - tette hozzá.

Kijelentette: a DK egyetlen általuk alkalmasnak tartott személyt sem akar megnevezni, mert tiszteletben tartják a miniszterelnök jelölési jogát. Ettől függetlenül úgy látják, hogy az új jegybankelnöknek meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak. Legyen nemzetközileg és itthon is elismert pénzügyi szakember, rendelkezzen komoly pénzügypolitikai tapasztalatokkal és személye garantálja, hogy az MNB a kormánytól függetlenül működik - sorolta Molnár Csaba, aki szerint Matolcsy György ezek közül egyetlen kitételnek sem felel meg.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-02-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite