2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDokumentum-játékfilm készül az 1956-os salgótarjáni sortűzről

Dokumentum-játékfilm készül az 1956-os salgótarjáni sortűzről


Tízmillió forinttal támogatja Salgótarján önkormányzata az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz megfilmesítését. Matúz Gábor, a film rendezője az MTI-nek az első forgatási napon elmondta: olyan dokumentum-játékfilmet készítenek, amely emléket állít a korabeli áldozatoknak, és amely révén a nemzeti emlékezetbe kerülhet a forradalmat megtorló sortűz.

1956salgótarján01

A film mindenkihez szól majd, de reményeink szerint már a középiskolás korosztály számára is segít árnyaltabbá tenni a 20. század történelmének egy máig lezáratlan fejezetét. A játékfilmes elemek használatával elsősorban a fiatalabb korosztályt célozzák meg - közölte Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet gyártásában készülő sortűzfilm rendezője.

A rendező hozzátette: mivel nógrádi születésű, gyerekként találkozott a salgótarjáni sortűz tényével, a készülő film központjába ennek az eseményei kerülnek, de a kort is megidézik.

Az alkotó az MTI kérdésére elmondta: a nagy tömegjeleneteket is bemutató dokumentum-játékfilm várható költségét szeretnék 50 millió forint alatt tartani, a hiányzó összeget pályázatok és egyéb támogatók révén teremtik elő. Az előkészületeket levéltári kutatásokkal, szemtanúk, túlélők felkeresésével kezdik, a Sortűzfilmet két éven belül láthatja televízióban és mozikban a nagyközönség.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere az MTI-nek elmondta: városuk történelmének szégyenfoltja az 1956-os sortűz, amelynek máig vannak ismeretlen részletei, és sem az előzményei, sem pedig következményei nem teljes körűen felkutatottak. "Nem engedhetjük, hogy feledésbe merüljön 1956 igazsága, mint ahogy azt sem engedhetjük, hogy feledésbe merüljenek az 1956 okán elkövetett bűnök" - fogalmazott a polgármester.

A salgótarjáni önkormányzat közgyűlése a legutóbbi ülésén egyhangúlag támogatta a filmforgatás tervét, a testület 10 millió forintot ítélt meg hozzájárulásként.

A nógrádi megyeszékhelyen 1956. december 8-án a karhatalmisták tüzet nyitottak az acélgyárból a megyeházára vonuló, tüntető munkásokra. Felnőttek és gyerekek estek a sortűz áldozatául. Levéltári források szerint 49 ember halálát okozták a géppuskák, s csaknem kilencvenen megsebesültek, más források szerint az áldozatok száma száznál is több lehetett.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite