2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDóra Ottó: Salgótarján polgárainak közös ügye a város újraélesztése

Dóra Ottó: Salgótarján polgárainak közös ügye a város újraélesztése


Dóra Ottó (MSZ), Salgótarján Megyei Jogú Város új polgármestere pedagógus végzettségű, az egri főiskolán magyar-közművelődés szakon szerzett diplomát. A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban dolgozó, műtősnő feleségével két nagylányt nevelnek. Dóra Ottó vezető beosztásban korábban a megyei közgyűlési elnöke volt, ma az MSZP salgótarjáni városi elnöke. A politikus a megyei jogú város polgármestereként bizakodva tekint a jövőbe.

doraottoegy

- Szegeden és Salgótarjánban győzött a baloldali összefogás polgármester jelöltje. Önnek ötven szavazattal sikerül megnyernie a vasárnapi választásokat, Ön szerint miért sikerült nyernie?


- Ha röviden summázom, akkor talán azért, mert a választópolgároknak elegük lett a fideszes városvezetés nyolc éven át tartó stílusából, hatalmi gőgjéből, és abból, hogy soha nem látott mélységbe taszították a várost. Messze elmaradtak minden lehetőségtől, minden ígéretüktől, mely a jelenlegi helyzethez vezetett. Ugyanakkor látni kell, hogy most többről van szó egy egyszerű győzelemnél: tanultunk ugyanis korábbi hibáinkból, és minden erőnkkel a választók bizalmára koncentráltunk. Ezért sikerült visszanyernünk a várost, az itt élők szimpátiáját.

- Megválasztása után úgy nyilatkozott, hogy stílusváltást szeretne Salgótarjánban. Ez mit jelent pontosan? Miben fog ez a stílusváltás megnyilvánulni a városban élők mindennapjaiban?


- Eddig is nyitottak voltunk és a jövőben is azok maradunk minden olyan politikai és civil szervezet, lakóközösség, a helyi gazdaság szereplői felé, akik azonosulnak alapvető céljainkkal. Mi itt Salgótarjánban már rég megértettük, hogy fontos dolog a baloldaliság, a sajtószabadság és a demokrácia, de mindez kevésbé érdekli azokat, akik éheznek, vagy nincs munkájuk. Épp ezért keveset beszélünk, és sokat dolgozunk majd. A megválasztott baloldali képviselők és jómagam is minél több találkozón kívánunk személyesen találkozni a választókkal, hogy folyamatosan beszéljünk közös dolgainkról, s határozzuk meg a város fontos és sürgető feladatait, meghallgassuk a felmerülő kritikákat is. Ebben a folyamatban Salgótarján minden lakójára számítunk politikai hovatartozás nélkül, mert az itt élőknek közös ügye a város újraélesztése, nekünk pedig a városban élők miatt kell jól teljesítenünk. Azt gondolom, mindez egy olyan újszerű vezetői stílust jelent, amelytől az elmúlt nyolc évben elszoktak itt az emberek.

- Mit tart a legfontosabb feladatának az elkövetkező öt évben?


- Temérdek munka vár ránk. A munkanélküliség valósi mérséklése és a mélyszegénységben élők felkarolása a legfontosabb: sajnos ma a közmunkával együtt is 20-25 %-os a munkanélküliség a városban. Ezen javítani kell, méghozzá konkrétumokkal: megvalósítható helyi gazdaságpolitikával, a zöldgazdaságot kiszolgáló ipar telepítésével. Nem várjuk a beruházókat, hanem menni fogunk eléjük, mert munkahelyeket kell teremteni! Éjjel nappal menni fogunk, házalunk, kérünk, lobbizunk, azaz mindent megteszünk majd itthon és külföldön azért, hogy munkahelyteremtő beruházásokat csábítsunk a városba. De folytathatnám a sort a városi tömegközlekedéssel, a közbiztonsággal, a parkolási rendszerrel, melyek szintén fontos és megoldandó feladatai lesznek az önkormányzatnak.

- Nem fél attól, hogy a jelenlegi jobboldali kormány „megbünteti" Salgótarjánt a választási eredmény miatt? Ön szerint nehezebb dolga lesz bármit is elérnie a kormánynál a város érdekében csak azért, mert Ön nem kormánypárti politikus? Származhat ebből bármilyen hátránya a városnak?


- A választások után örömmel hallottam a kormányzati reakciókat, miszerint együttműködő önkormányzatokat szeretnének. Hát a salgótarjáni az lesz! Rajtunk nem múlik a kabinet és város közötti jó viszony. De itt kicsit hadd kanyarodjak vissza az elmúlt rövid időszakra! Jómagam a legnagyobb gondok egyikének azt tartom, hogy a kormány hiába vállalta át a város adósságát, Salgótarján költségvetése ma is erősen mínuszos, és a lyukakat rendre címzett támogatásokkal foltozták be. Tehát ha az új önkormányzat fel is számolja az előző városvezetés pazarló gazdálkodását, az észszerű tervezés mellett életbe vágó lesz, hogy esetleg megbünteti-e Salgótarjánt a kormány a választási eredményért.

- Hogyan szeretne a város alapvető problémáin változtatni? Gondolok itt arra, hogy milyen tervei vannak az elvándorlás csökkentésére vagy esetleg a már elvándoroltak visszacsábítására? Hogyan szeretné Salgótarján „régi fényét" visszanyerni?


- A legfontosabb problémákat az imént már említettem, és sajnos ezek közé tartozik a nagyarányú elvándorlás. Ezt éppen a város talpra állításával, munkahelyek teremtésével, új beruházásokkal lehet megállítani, s mint mondtam, ez a legfontosabb feladatunk. Egy élhető és szerethető városba visszajöhetnek az elvándoroltak, és felsőfokú tanulmányaik befejeztével visszatérnek a fiatalok is. Ez az egyik alapja lehet a fejlődésnek! Bevonni őket a város életébe, a városfejlesztési és városüzemeltetési ügyekbe, munkát, közéleti szerepvállalást biztosítani számukra. Én hiszem, ha jól dolgozunk, akkor abból nem csak tarjániak profitálnak, sikerünkből egész baloldal erőt meríthet, és ez fordítva is igaz lesz. Tudjuk, hogy a választások után ellendrukkeink is akadnak bőséggel, ám igyekszünk megmutatni neki, hogy céltudatos, minden salgótarjániért végzett munkával valódi eredményeket lehet elérni.

 

NÓGRÁD24

 

2014-11-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite