2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDósa és Buruczki a SuperCross legjobbjai

Dósa és Buruczki a SuperCross legjobbjai


A Motorex - Karancs Kupával Salgótarjánban zárult tegnap az I. SuperCross Sorozat. A hölgyeknél Dósa Eszter (Vitalitás SE), míg a férfiaknál a szlovák Glajza Robert (CK Banska Bystrica) volt a leggyorsabb a havas-jeges, csúszós pályán. Az ötfutamos sorozat összetettjében a nőknél szintén Dósa, míg a férfiaknál a Glajza után kettő másodperccel, legjobb magyarként célba érő Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) végzett az élen.

SuperCross01.03.


Mintegy 30 centiméter havat takarított el a közel 2 kilométeres nyomvonalról a rendező Salgótarjáni HKE tagsága azért, hogy a körülményekhez képest elfogadható viszonyok között lehessen megrendezni a SuperCross záró eseményét. Az időjárás végül aztán kegyes volt a nógrádiakhoz: a verseny napjára fagypont körüli hőmérséklet és verőfényes napsütés fogadta a helyszínre érkezőket. Az előző futamokhoz képest kevesebb nevező jelent meg Salgótarjánban, talán a hideg, talán a hó miatt, ezúttal „csak" mintegy hatvanan álltak rajtvonal mögé.

Az első rajtban mindösszesen öten sorakoztak fel, lényegi kérdés csak a master 3-as kategóriában merült fel, de ott sem sokáig, hiszen Terbe Dezső (Ózdi KE) olyannyira magabiztos előnnyel érkezett már az első kör végén, ami minden kétséget szertefoszlatott győzelmi esélyeivel kapcsolatban - az összetettet nézve is. A 11:45-ös startnál már élesebb volt a küzdelem, bár itt mindhárom kategóriában már biztos összetett győzelemmel a zsebében állhatott fel a rajtvonal mögé egy-egy versenyző: Dósa Eszter (Vitalitás SE), Fenyvesi Péter (X2S - Kona Team Ironclad) és Kolb Tamás (Blue Scorpions MC) is. Egyiküknek sem ment igazán jól, hiszen Dósa Eszti rögtön a rajt után bukott, aztán több kisebb hiba után végül fél távot elhagyva vette át a vezetést Módos Gabitól (Merida Maraton Team - CST), amit aztán már ki sem engedett a kezéből. Fenyvesi Peti is küzdött az elemekkel, de lényegében a szlovák Bodis Viliam (TJ Slavia SS Kelly's Trencin) mögötti második helyét nem veszélyeztette senki. Kolb Tamásnak már a verseny elején adódott probléma: letört a nyereg a kerékpárjáról, így a hiba orvoslása után már csak az élmény kedvéért teljesítette a futamot. Helyét Tokaji Nagy Csaba (Merida Maraton Team - CST) foglalta el, aki mögött ketten a rendező egyesület színeiben következtek: Huszár Norbert és Verebélyi Zsolt.

 

SuperCross01.03._1


Pontban 13 órakor eldördült a startpisztoly, itt Buruczki Szilárd vette legjobban a rajtot, aztán már az első kanyarban volt egy kisebb megcsúszása a jeges talajon. Nem volt ezzel egyedül, sőt! A verseny ide vonatkozó legjobb szemléltető mondata a meredek lejtő tetejében, ismeretlen szerzőtől elejtett: „Istenem... Mind itt halunk!" gondolat volt. Ezen a szakaszon kevés olyan versenyző volt a mezőnyben, aki akár a kerékpár nyergében ereszkedve, akár a kerékpárt tolva ne esett volna el legalább egyszer - volt, aki még a fáról is lerázta a havat. Ilyen körülmények között gyorsan kialakulni látszottak az erőviszonyok, az első két kör zűrzavarossága után már tisztábban látszott, hogy Buruczki - Glajza párharc lesz az élen. A 40 éves szlovák „kerékpáros ikon" még mindig magabiztos és meggyőző teljesítménnyel, valamint nem utolsó sorban technikai tudással haladt előre körről-körre, egészen a legvégéig, de Buruczkit egyszer sem tudta igazán leszakítani. A végén aztán már nem fogjuk megtudni, hogy sor kerülhetett-e volna sprintre, Buruczki ugyanis közvetlen a befutó előtt kissé összeakadt a lekörözendő Vertich Tamással (Salgótarjáni HKE) - aki nem mellesleg a hobbi felnőtt kategória győztese volt. Az eliteknél harmadikként a nagyrészt egyedül tempózó Haring Martin (CK Banska Bystrica) ért célba, míg abszolútban újra a második legjobb magyar teljesítményt nyújtva - ezzel a verseny master 1-es kategóriáját és az összetettet is megnyerve - Vinczeffy Zsolt (zerge.info) érkezett. Kiemelendő és gondolatébresztő még a mindösszesen egy kör hátrányban, az abszolút 23. helyén célba érkező Longauer Ladislav (CK Banska Bystrica) teljesítménye, aki nem tévedés: 61 évesen állt rajthoz Salgótarjánban - ő master 3-ból nevezett fel az elitek közé.

A verseny közben és után forró tea, forralt bor és zsíros kenyér volt a palettán a Salgótarjáni HKE tagságának jóvoltából. A Motorex - Karancs Kupa eredményhirdetése után a szervezők az I. SuperCross Sorozat összetett eredményeit is kihirdették és egyedi kerámia tálakkal díjazták a dobogósokat. A sorozat értékelése, összefoglalása még januárban várható a rendezőktől.

Az I. SuperCross Sorozat összetett győztesei:
Női U15 - Kapott Szonja (Kazincbarcika)
Férfi U15 - Kiss Hunor (E-lift.hu)
Női U19 - Brogli Réka (X2S - Kona Team)
Férfi U19 - Fenyvesi Péter (X2S - Kona Team Ironclad)
Női felnőtt - Dósa Eszter (Vitalitás SE)
Férfi U23/felnőtt Hobbi - Pálmai Zsolt (Hotel Yacht Club KSE)
Férfi U23/felnőtt Elit - Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC)
Férfi master 1 - Vinczeffy Zsolt (zerge.info)
Férfi master 2 - Kolb Tamás (Blue Scorpions MC)
Férfi master 3 - Terbe Dezső (Ózdi KE)
Csapat - Salgótarjáni HKE (Huszár Norbert, Sejben Anita, Vertich Tamás, Verebélyi Zsolt)

 

Kéri István
Fotó: Babka Szabolcs

 

2011-01-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite