2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
SportDouchev-Janics Natasa Szerbiában folytatja

Douchev-Janics Natasa Szerbiában folytatja


A háromszoros olimpiai, 18-szoros világ- és 17-szeres Európa-bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa csütörtökön jelezte, hogy más ország színeiben folytatná pályafutását.

janics_natasa


"Douchev-Janics Natasa ma délután bent járt a szövetségben és hivatalosan is jelezte felénk, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken" - nyilatkozott Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a kajakkenusport.hu-nak.


Az MKKSZ közleményében utalt rá: lehetősége van arra, hogy elutasítsa az átigazolási kérelmet. Ebben az esetben a nemzetközi szövetség szabályzata szerint a versenyző a következő két szezonban nem szerepelhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken. Az MKKSZ elnökségének egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően.


"Ez alatt az idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is" - tette hozzá Ábrahám Attila. Janics edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében. Janics férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában - a versenyző szülőhazájában - kapott edzői állást, és a 30 esztendős kajakos vele tart. Janics várhatóan néhány napon belül sajtótájékoztatón jelenti be távozásának okait.


A kajakos 2004-ben Athénban győzött az olimpián K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is. Négy év múlva, Pekingben szintén K-2 500-on diadalmaskodott Kováccsal. Az idei londoni olimpián a szülés után visszatérő kajakos két éremmel, egy ezüsttel (párosban Kováccsal) és egy bronzzal gazdagodott. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az MTI-nek szerdán elmondta: amennyiben Janics országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól.


Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. Sajtóértesülések szerint a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna. A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-ig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite