2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedÁtlagosan 10,1 százalékkal drágul a földgáz

Átlagosan 10,1 százalékkal drágul a földgáz


GázEmelkedik a földgáz ára április 1-jén, a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben átlagosan 10,1 százalékkal nő a földgáz végfelhasználói ára - közölte a Magyar Energia Hivatal csütörtökön. A kormányszóvivő bejelentette, hogy meghosszabbítják a gáz- és távhőár-támogatási rendszert, az MSZP-s Szanyi Tibor pedig bejelentette, hogy indokolatlannak tartják az áremelést.

Az ár fogyasztói csoportonként az idén januári átlagárakhoz viszonyítva 9,5 és 12,0 százalék közötti mértékben nő. A lakossági fogyasztók 20 köbméter/óránál kisebb mérővel rendelkező részénél ez átlagosan 9,98 százalék áremelkedést jelent, a 20-100 köbméter/óra gázmérővel rendelkező lakossági fogyasztók - például társasházak - számára átlagosan közel 9,5 százalékkal nő a földgáz ára.
A nagyfogyasztók, például a távhőt földgázzal előállító üzemek 10,2-12 százalékkal fizetek többet a földgázért.

Éves összehasonlításban, a 2009. április 1-jei szinthez képest a lakossági kisfogyasztók átlagára elmarad az inflációtól, mindössze 1,6 százalékkal emelkedett. A többi kategóriát is figyelembe véve összességében 2,4 százalékkal csökkent a végfelhasználó ár egy év alatt.
Meghosszabbították a gáz- és távhőár-támogatási rendszert
A kormány intézkedett arról, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal se tudják emelni a gáz árát, és a fogyasztói terhek enyhítése érdekében kitolta a gáz- és távhő-ártámogatási rendszer hatályát június 30-ig - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő.
A Magyar Energia Hivatal közlésére, miszerint áprilistól átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik az földgáz végfelhasználói ára az egyetemes szolgáltatói körben, a szóvivő úgy reagált: ez a mérték a fele annak, amelyet előzetesen többen becsültek.

Szollár DomokosSzollár Domokos elmondta: a kormány megváltoztatta a gázár képzésének szabályait, továbbá döntött arról, hogy a meglévő gáz- és távhőár-támogatási rendszert meghosszabbítja június 30-ig. Jelezte, hogy a legszegényebbek továbbra is száz százalékos támogatásban részesülnek. Ezt a Robin Hood-adóból finanszírozza a kabinet - tette hozzá.
MSZP: indokolatlan ez a gázáremelés
Az MSZP indokolatlannak tartja a most bejelentett 10,1 százalékos gázemelést, kezdeményezi a döntés azonnali felfüggesztését és a Magyar Energia Hivatal elnöke és az energetikai miniszter menesztését.

Szanyi Tibor, az MSZP szakpolitikusa csütörtökön az MTI-nek azt mondta: megértve Bajnai Gordon kormányfő szigorú jogszabálykövető álláspontját, az MSZP és parlamenti frakciója a leghatározottabban tiltakozik a gázáremelés ellen, azt "szakmai köntösbe bújtatott politikai provokációnak" tartja.

Hangsúlyozta: továbbra sem látják indokoltnak a gázáremelést, ezért kezdeményezik a parlament gazdasági bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, hogy tisztázzák a helyzetet.

 

A gáz árának számítása
A lakosságot és a kisfogyasztókat földgázzal ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók árainak változását negyedévente kérhetik maguk a szolgáltatók, de az általuk javasolt ár nem haladhatja meg azt a maximális árat, amit a jogszabályban rögzített képlet alapján a Magyar Energia Hivatal kiszámol.

A földgázpiac 2009 óta teljesen liberalizált, a fogyasztó szabadon választhat, hogy a kitől vásárol. A lakosság és július elsejéig még a kisfogyasztók választhatnak egyetemes szolgáltatót, az érvényes árat a Magyar Energia Hivatal a fenti módon ellenőrzi. A szabadpiacon az ár alku tárgya, de a lakosság ezen a piacon igen rossz alkupozícióban van. A szolgáltatónak fajlagosan jelentősen nagyobb a költsége egy adott háztartásra számítva, mint egy egyenletes fogyasztású nagyfogyasztó esetében. Ezért a kisfogyasztóknak értelemszerűen magasabb árat szab.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az egyetemes szolgáltató esetében az ár egyes elemeit milyen módon kell figyelembe venni, és annak mindegy egyes elemét milyen módon kell kiszámítni. A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás - beleértve a stratégiai készletek tárolásának költségét - valamint az árrés. Az árképlet figyelembe veszi a devizaárfolyam változását is, hiszen a földgázt dollárért szerzik be, de forintért értékesítik a vállalkozások.

A szolgáltató a hivatal által számított maximális árnál magasabbat, de jóval alacsonyabbat is benyújthat a hatósághoz. Ebben az esetben a Magyar Energia Hivatal ármegállapító eljárást indít, és megvizsgálja minden egyes árelem költségtételét.

 

 

 

2010-03-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite