2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeDrogellenes helyi stratégia Salgótarjánban

Drogellenes helyi stratégia Salgótarjánban


Az utóbbi években nem működött, de a közgyűlés 2015. májusi döntése értelmében újjászerveződik Salgótarján Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma (KEF).

drogfogasegy

képünk illusztrácío

A KEF célja a társadalom figyelmének felkeltése a drogkérdések hatékony kezelésére, továbbá a szakterülettel kapcsolatos szervezetek, intézmények problémamegoldó készségének növelése a kábítószer fogyasztás visszaszorításában. A KEF egységes szakmai és módszertani szemlélet megvalósításával irányítja a helyi szinten megvalósuló kábítószer fogyasztást megelőző és -kezelő tevékenységet, a szükségletek feltárásával és az ezekre épülő helyi stratégiák és munkatervek kimunkálásával összehangolja a megelőzés és gyógyítás, a rehabilitáció és a kínálatcsökkentés szervezeteinek és intézményeinek munkáját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a fenti célt és feladatot nagy jelentőségűnek tartja, ezért a Nemzeti Drogellenes Stratégiáról 2013-2020 szóló országgyűlési határozat, illetve annak mellékletét képező a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-2020 (Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen) című dokumentummal összhangban szervezte újjá és a továbbiakban működtetni kívánja a fórumot. A Nemzeti Drogellenes Stratégiában kiemelt célként fogalmazódik meg a KEF helyi szerepvállalásának és koordinációs tevékenységének erősítése.

A májusban tartott előzetes egyeztetésen Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatát Dániel Zoltán alpolgármester képviselte. Az összejövetelen az újjászerveződő KEF munkájában való részvételi szándékát jelezte a Szent Lázár Megyei Kórház, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ, az Egészségügyi és Szociális Központ, a Ha-Jó Gyermek- és Ifjúságsegítő Egyesület, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ifjúsági irodája, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium, a Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint Godó Anna mentálhigiénikus szakember, Homogáné Pálkovács Margit addiktológiai konzulens és Homoga László közbiztonsági feladatok ellátásával megbízott tanácsnok.

A város közgyűlése az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett, KAB-KEF-15-B kódszámú, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok működési feltételeinek biztosítására kiírt pályázati felhívásra 440.000 Ft összegű pályázatot nyújtott be, melyben a kért támogatás összege 400.000 Ft, az önrész 40.000 Ft - utóbbit a városi önkormányzat költségvetési keretéből biztosítja.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite